Επειδή παλιά δεν υπήρχαν ψυγεία, για να συντηρήσουν το κρέας, το φρεσκοσφαγμένο το πρωί ζώο έπρεπε να διατεθεί σε 24 ώρες. Τα ζώα έσφαζαν μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι και πουλούσαν το κρέας στο χασάπη. Οι χασάπηδες έκαναν περιοδείες στα χωριά για να αγοράσουν ζώα. Αρχικά ήταν πλανόδιοι, αλλά αργότερα στεγάστηκαν και στήθηκαν οι πάγκοι. Έπαιρναν τη χαντζάρα, έκοβαν όσο ήθελε η νοικοκυρά κι αφού ξεκρέμαγαν την παλάντζα, ζύγιζε το κρέας.
(Πηγή: www.ecomuseum.gr)
(Φωτό: Henri Cartier-Bresson, Αθήνα 1953)
*Μάρκος Βαμβακάρης, Το χασαπάκι
(Πηγή: www.ecomuseum.gr)
(Φωτό: Henri Cartier-Bresson, Αθήνα 1953)
*Μάρκος Βαμβακάρης, Το χασαπάκι