Με συνθήματα τύπου «Υγεία – ευτυχία – αγάπη» και με το all time classic καθησυχαστικό σλόγκαν «Πίνε Φιξ, κάνει καλό» γράφτηκε η ιστορία της φίρμας που έμαθε την μπύρα στην Ελλάδα κι έγινε συνώνυμο της ελληνικής μπύρας -κρατώντας και για δεκαετίες το μονοπώλιο.
«Μπύρα Φιξ για Ολυμπιονίκες» έλεγε μια έτερη διαφήμιση της σειράς, ενώ σε μια άλλη -βρισκόμαστε στη δεκαετία του '60- η καστανή ακόμα Αλίκη Βουγιουκλάκη, καλούσε το κοινό να ενδώσει σε ένα μπουκάλι κι ένα ποτήρι απολαυστική μπύρα. Φιξ φυσικά...
Το όνομά της ανταποκρίνεται σε κάθε κλισέ που μιλά για ονόματα «βαριά σαν ιστορία». Κι επειδή στην ιστορία αρέσουν τα οξύμωρα, όλα ξεκίνησαν από μια λάθος προφορά. Το όνομα που «βάφτισε» την μπύρα στην Ελλάδα (Fuchs) διαβάζεται Φουξ, όμως εμείς εδώ το είπαμε Φιξ. Γιατί έτσι μας αρέσει -συγγνώμη αυτό είναι από άλλη μπύρα...
Ενα χειροκίνητο ζυθοποιείο στο εξοχικό Κολωνάκι
Η ιστορία της μπύρας Φιξ ξεκινά το 1864, όταν ο βαυαρικής καταγωγής, Ιωάννης Φιξ δημιούργησε ένα χειροκίνητο μικροζυθοποιείο στο -τότε- εξοχικό Κολωνάκι -με την πρώτη ύλη να μεταφέρεται με μουλάρια μέσα σε σακιά από την Πάρνηθα.
Η μπύρα Fix γίνεται μόδα καικατακτά τους Ελληνες, έχοντας βεβαίως στο πλευρό της τη στήριξη της βασιλικής οικογένειας. Το 1870 ανοίγει μπυραρία (το προϊόν ανθεί) και το 1893, με τις δουλειές να έχουν πια «ανοίξει», το εργοστάσιο μεταφέρεται στη λεωφόρο Συγγρού. Στην περιοχή που πάνω από έναν αιώνα μετά, σχεδόν όλοι οι Αθηναίοι γνωρίζουν με το όνομά της διάσημης μπύρας της.
Ο Κάρολος Φιξ, που έχει πια αναλάβει τη ζυθοποιία μετά τον θάνατο του πατέρα του, εφοδιάζει το εργοστάσιο με ψυκτικά μηχανήματα. Η παγωμένη απόλαυση κατακτά και την Ελλάδα...
Οι δεκαετίες που ακολουθούν είναι αυτές της απόλυτης άνθησης της μπύρας Fix, η οποία γνωρίζει την αγάπη του κοινού στην Ελλάδα και την διεθνή καταξίωση, που της επιτρέπει να διαφημίζεται πια ως «μπύρα Ολυμπιονίκης». Παράλληλα, εξελίσσεται η κινηματογραφική της καριέρα, καθώς βρίσκεται σε πολυάριθμα πλάνα σεδιάσημες ελληνικές ταινίες της εποχής.
Πολιτικές περιπέτειες και παρακμή
Η αρχή του τέλους, ωστόσο, έχει γίνει από το 1950, όταν η οικογενειακή επιχείρηση διαχωρίζεται και ο Αντώνιος Φιξ δημιουργεί την δική του μπύρα (Αλφα). Ακολουθούν οι πολιτικές περιπέτειες, η ταύτιση της μπύρας με την κυβέρνηση της αποστασίας (ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κέντρου και μέλος της κυβέρνησης Πέτρος Γαρουφαλιάς είχε παντρευτεί τη χήρα Φιξ) και η κατάρρευση του μονοπωλίου που επιτρέπει την είσοδο της ολλανδικής Amstel στην ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων της εποχής, το σλόγκαν αλλάζει («Η μπύρα Φιξ κάνει κακό») και η διάσημη μπύρα μπαίνει πια σε τροχιά απαξίωσης. Στον πέρασμα των χρόνων, ο ανταγωνισμός αποδεικνύεται σκληρός, το εργοστάσιο οδηγείται σε μαρασμό και η ζυθοποιία Φιξ κηρύσσει πτώχευση το 1983.
Η σύγχρονη ιστορία περιλαμβάνει προσπάθειες επανόδου -αρχικά το 1995, από την εταιρεία Κουρτάκη. Τη διεκδικούν πολλοί, την κερδίζει τελικά το 2009 η Ολυμπιακή Ζυθοποία, η οποία τη βγάζει ξανά στην αγορά, με όραμα την αναβίωση του ιστορικού ελληνικού brand. Η μπύρα Φιξ επιστρέφει το 2010, ως η ανερχόμενη -ιστορική πάντα- δύναμη.
Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ξεκινά σήμερα, με τη συμφωνία συγχώνευσής της με τη θυγατρική της Carlsberg, Ζυθοποιία Μύθος.
(Πηγή:http://www.thetoc.gr)