Λέρος! Το νησί της Αρτέμιδος


Το νησί της Λέρου βρίσκεται στα βόρεια Δωδεκάνησα λίγα μίλια νότια της Πάτμου ενώ στα νότια χωρίζεται από μια σχετικά στενή θαλάσσια δίοδο με τη Κάλυμνο.
Το Γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού χαρακτηρίζεται από μικρούς λόφους και αναρίθμητους κολπίσκους με μεγαλύτερο τον κόλπο του Λακιού που είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι στην ανατολική μεσόγειο, για αυτό τον λόγο άλλωστε οι Ιταλοί το 1932 δημιούργησαν εκεί τον κύριο ναύσταθμό τους στα Δωδεκάνησα. Άλλοι μεγάλοι όρμοι είναι των Αλίντων, της Γούρνας, του Βρωμόλιθου, ο κόλπος στο Παρθένι και το Μπλεφούτι και το Παντέλι.
Το μεγαλύτερο υψόμετρο βρίσκεται στο Κλειδί (γύρω στα 300 μ περίπου), άλλα βουνά στη Λέρο είναι η Σκουμπάρδα και το Διαπόρι στα νότια και το Απιτίκι στα ανατολικά.
Πολλά μικρά νησάκια βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από τη Λέρο όπως η Αγιά Κυριακή και η Πιανούσα απέναντι από το Παντέλι, ο Αρχάγγελος στα βόρεια και τα Γλαρονήσια με το Λέρικο νησί ανάμεσα Λέρου και Καλύμνου.

Το νησί της Λέρου είναι καταπράσινο και στο εσωτερικό υπάρχει αγροτική παραγωγή, υπάρχουν αμέτρητα αμπέλια, συκιές, φραγκοσυκιές, Γκαβάφες (που βρίσκονται μόνο στη Λέρο), καλλιέργειες με οπορωλαχανικά και πολλοί δρόμοι σκεπάζονται από ευκαλύπτους και πεύκα. 
Στις παραλίες άφθονα είναι τα αρμυρίκια που προσφέρουν σκιά στους παραθεριστές. Υπάρχει μάλιστα ένα μικρό ποτάμι που ξεκινά από το ύψωμα Ημεροβίγλι και βγαίνει στον κόλπο της Γούρνας. 

Το νησί αν και μικρό έχει πολλούς οικισμούς και παραλίες. Η Πρωτεύουσα ο Πλάτανος βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού κάτω από το βουνό Απιτίκι και το κάστρο της Παναγιάς. Η Αγία Μαρίνα το δεύτερο λιμάνι και συμπρωτεύουσα βρίσκεται στα βόρεια μόλις λίγα λεπτά περπάτημα από τον Πλάτανο όπως και το γραφικόΠαντέλι στα νότια.
Το Απιτίκι χωρίζει τον όρμο των Αλίντων από τον όρμο του Παντελιού και του Βρωμόλιθου. 

Διαδρομές. Δυτικά της Αγίας Μαρίνας ο δρόμος πηγαίνει για Κριθώνι και Αλιντα και από εκεί στην Γούρνα, Καμάρα, Αεροδρόμιο, Παρθένι και Μπλεφούτι ενώ προς τα νότια από τον Πλάτανο ο δρόμος πάει προς Παντέλι, Σπήλια, Βρωμόλιθο, Τουρκοπήγαδο (αριστερά από την θέση Άγκυρα) και συνεχίζει προς Λακκί, Ξηρόκαμπο στα νότια και Μερκιές που βρίσκονται στα δυτικά του Λακκιού. Από το Λακκί ξεκινά από το ύψος του ΠΙΚΠΑ ο δρόμος προς τη Γούρνα τον Αγιο Ισίδωρο και Καμάρα που είναι μια πανέμορφη διαδρομή. Επίσης ο δρόμος που πάει για Μερκιές φτάνει μέχρι την είσοδο του κόλπου στο ακρωτήριο Κατσούνι από όπου μπορείτε να θαυμάσετε πανοραμικές απόψεις του αιγαίου μέχρι και την Κάλυμνο και Κω.
Το οδικό δίκτυο πού ξεκίνησε από τούς Ιταλούς και τελειοποιήθηκε στα μετέπειτα χρόνια είναι αρκετά καλό, εκτός από την είσοδο για Πλάτανο στα Σπήλια όπου ο δρόμος στενεύει και στην στροφή από Αγία Μαρίνα προς Αλιντα όπου το καλοκαίρι υπάρχει πολύ κίνηση ειδικά όταν έρχονται τα τοπικά πλοία, όλοι οι άλλοι δρόμοι είναι σχετικά άνετοι.

Παραλίες. Πολλές είναι οι παραλίες στη Λέρο, σχεδόν για κάθε γούστο, οργανωμένες θα βρείτε στα Αλιντα, Παντέλι, Βρωμόλιθο και Γούρνα, Ξηρόκαμπο, Μπλεφούτι, Δύο Λισγάρια. Σε πολλές υπάρχουν ταβέρνες και καντίνες καθώς και ομπρέλες με ξαπλώστρες. Οι περισσότερες έχουν άμμο η βότσαλα. Εάν όμως θέλετε να εξερευνήσετε το νησί θα ανακαλύψετε αναρίθμητες μικρές παραλίες μόνο για σάς, ειδικά εάν έχετε σκάφος η σας αρέσει η πεζοπορία. Αλλές μικρές παραλίες θα βρείτε πρός το Τουρκοπήγαδο και τα Βουρλίδια απέναντι απο το Παντέλι. Ο δρόμος μετά τις Μερκιές προς την μπούκα του λιμανιού θα σας οδηγήσει σε αναρίθμητους μικρούς κόλπους και απομονωμένες παραλίες.

Τουρισμός. Η Λέρος τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει μια καλή τουριστική ανάπτυξη, ο Δήμος έχει κάνει αρκετά αναπτυξιακά έργα στο νησί όπως πεζοδρομήσεις, αναπαλαιώσεις παραδοσιακών κτιρίων, βιολογικός καθαρισμός και καινούργιου δρόμους.
Για πολλά χρόνια το Ψυχιατρείο και οι πολιτικοί κρατούμενοι της Χούντας αποτέλεσαν ένα στίγμα για αυτό το πανέμορφο νησί, σήμερα όμως όλα αυτά είναι παρελθόν και για πολλούς επισκέπτες έλληνες και ξένους, η Λέρος έχει γίνει το καθιερωμένο νησί των διακοπών τους. Πολλοί δε έχουν αγοράσει εξοχικά σπίτια και βίλες.
Από την δεκαετία του 70 άρχισαν να φτάνουν στο νησί τουρίστες κυρίως από την Σκανδιναβία και ακολούθησαν Γερμανοί και Ιταλοί, τα τελευταία χρόνια την πρώτη θέση έχουν οι Έλληνες που ανακάλυψαν αυτόν το μικρό παράδεισο στα Δωδεκάνησα. 

Το νησί έχει αρκετές τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία, δωμάτια, στούντιο, επιπλωμένα διαμερίσματα και ένα κάμπινγκ. Μία αρκετά ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή χειμώνα καλοκαίρι με αρκετά μπαράκια και καφετερίες, αναρίθμητες επιλογές για φαγητό σε παραδοσιακές ψαροταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές και ουζερί. Στο Λέρο θα βρείτε Κινηματογράφο, παιδότοπους, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μπόουλινγκ, θαλάσσια σπορ, μουσεία και βιβλιοθήκες. 
Κάθε καλοκαίρι οργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις όπως παραδοσιακοί χοροί, κοντσέρτα, αθλοπαιδιές, ρεγκάτες, παραδοσιακοί γάμοι και πανηγύρια σε διάφορες περιοχές του νησιού.
Για όσους αγαπούν το ψάρεμα και τις καταδύσεις η Λέρος είναι το κατάλληλο νησί. Μπορείτε να ψαρέψετε με καλάμι και πεταχτάρι από πολλές παραλίες. Τα ψάρια είναι άφθονα και τα νερά κρυστάλινα. Κάθε καλοκαίρι το νησί δέχεται έναν αρκετά μεγάλο αριθμό από σκάφη αναψυχής και κότερα ειδικά στους όρμους του Παντελιού και Βρωμόλιθου και στις μαρίνες του Λακκιού.

Οικονομία. Αντίθετα με άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά που βασικός πόρος είναι ο Τουρισμός η Λέρος στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τις Δημόσιες υπηρεσίες που υπάρχουν στο νησί το οποίο διαθέτει 3 νοσοκομεία, ναύσταθμο, δύο γυμνάσια και αρκετά δημοτικά σχολεία, είναι δε γεγονός ότι πολλοί από τούς κατοίκους τις Λέρου είναι από άλλες περιοχές τις Ελλάδας οι οποίοι εργάζονται στο νησί. Στη Λέρο θα βρείτε κάθε λογής καταστήματα, μπουτίκ, μεγάλα σουπερμάρκετ, μανάβικα, κρεοπωλεία, βιβλιοπωλεία, καταστήματα δώρων, κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονικά, αγορές και είδη αυτοκινήτου, γκαράζ και βενζινάδικα, υλικά οικοδομών και υγιεινής, φαρμακεία και ιατρικά κέντρα, οδοντιατρεία κλπ. Κάθε πρωί στην ψαραγορά της Αγίας Μαρίνας θα βρείτε φρέσκα ψάρια που φέρνουν τα καΐκια και οι ανεμότρατες.
(Πηγή: www.xn--qxalnhl.com)