Τα Κύθηρα ή Τσιρίγο βρίσκονται απέναντι από το νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, στην είσοδο του Λακωνικού κόλπου.
Τα Κύθηρα είναι γνωστά και ως νησί της Αφροδίτης αφού σύμφωνα με τον Ησίοδο εδώ γεννήθηκε η ομορφότερη θεά του Ολύμπου, λόγο της γεωγραφικής τους θέσης αποτέλεσαν το μήλον της έριδος για πολλούς κατακτητές.
Το νησί Κύθηρα βρίσκεται εκεί που σμίγει η δύση με την ανατολή στη Μεσόγειο κι εκεί που οι πολιτισμοί διασταυρώνονταν και πλέκονταν της μοίρας τα παιχνίδια. Ξεχωρίζει για τις εναλλαγές των τοπίων του και τα διάσπαρτα μνημεία του κληροδοτημένου του πολιτισμού που φανερώνουν τη μοναδικότητα των Κυθήρων στον Ελλαδικό χώρο.
Η φύση προίκισε τα Κύθηρα με μοναδικές ομορφιές. Τα τοπία εναλλάσσονται και γεμίζουν τη ματιά με σπάνιες εικόνες. Βραχώδης περιοχές κατάφυτες από θάμνους, λόφοι σκεπασμένοι από πεύκα, δαντελωτές ακτές, χρυσαφένιες αμμουδιές με γαλαζοπράσινα νερά, απόκρημνες παραλίες, απότομα φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές που καταλήγουν στα βαθυγάλαζα νερά της θάλασσας, όλα τα στοιχεία της φύσης σε μια αρμονική συνύπαρξη δημιουργούν την παραδεισένια εικόνα των Κυθήρων.
Χαρακτηριστικό στα Κύθηρα είναι ότι διατηρούν την αυθεντική νησιώτικη φυσιογνωμία τους. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που κυριαρχεί στους περισσότερους οικισμούς του νησιού, οι βυζαντινές εκκλησίες και το Ενετικό Κάστρο που δεσπόζει στο λόφο πάνω από τη Χώρα συμβάλουν στη δημιουργία της ρομαντικής και ειδυλλιακής ατμόσφαιρας που επικρατεί στα Κύθηρα.
Οι τοπικές γιορτές και τα πανηγύρια που διοργανώνονται στα Κύθηρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν πτυχές της λαϊκής παράδοσης των Κυθήρων που παραμένει ζωντανή. Οι προσπάθειες των κατοίκων να διατηρήσουν ζωντανό τον αυθεντικό νησιώτικο χαρακτήρα τους φαίνονται στη γιορτή του Κρασιού, στο πανηγύρι της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας, της Αγίας Ελέσας, κ.α.
Γιορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου η παναγία η Μυρτιδιώτισσα.
H Παναγία η Μυρτιδιώτισσα είναι εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα κατά τον 14ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί αναφέρεται από την παράδοση ότι τη βρήκε ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές.
Το νησί Κύθηρα είναι πολύπαθο ιστορικά. Τα Κύθηρα πέρασαν από τα χέρια και τη φιλοδοξία πολλών κατακτητών, και αυτό κυρίως λόγω της καίριας γεωγραφικής του θέσης. Τα Κύθηρα Βρέθηκαν πολλές φορές στη δίνη των πειρατικών, έζησαν περιόδους ακμής αλλά και τέλειας ερήμωσης.
Τα Κύθηρα πρωτοκατοικήθηκαν από τους Φοίνικες, κατεξοχήν εμπορικό λαό, που ίδρυσαν στο νησί εμπορικό και ναυτικό σταθμό, που τους εξυπηρετούσε στην παραγωγή της πορφύρας ( βαφή των πολυτελών φορεμάτων της αρχαιότητας ), ενώ εισήγαγαν και την λατρεία της θεάς της αγάπης και του αγνού έρωτα, της Ουράνιας Αφροδίτης.
Στα Κύθηρα γεωγραφική ιδιαιτερότητα ήταν φυσικό να προσελκύσει τους Λάκωνες που κατά τη διάρκεια ακμής του Μυκηναϊκού Πολιτισμού (1500-1100) εκδίωξαν τους Φοίνικες και κατέλαβαν εκείνοι το νησί. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404) τα Κύθηρα έπεσαν στα χέρια πότε των Αθηναίων και πότε των Σπαρτιατών μέχρι που το 387 π.χ. πέρασε στα χέρια των Σπαρτιατών.
Τα Κύθηρα κατοικήθηκαν από Πελοποννήσιους που εγκαταστάθηκαν στο βόρειο μέρος του νησιού, και Κρήτες που εγκαταστάθηκαν στο νότιο τμήμα. Το 1204, τα Κύθηρα κατέλαβαν οι Ενετοί και από τότε η αλλαγές στην εξουσία του νησιού δίνουν και παίρνουν. Εν τω μεταξύ ήδη οι Τούρκοι έπλητταν την ανατολική Μεσόγειο και ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τους Ενετούς.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Μονεμβασιά το 1540 και οι Ενετοί παρακίνησαν πολλούς Μονεμβασιώτες (ανάμεσά τους και Κυθήριους) να εγκατασταθούν στα Κύθηρα. Μια δεύτερη επιδρομή στο νησί το 1571 από Τούρκους και Αλγερινούς έδωσε τη χαριστική βολή. Οι Ενετοί, οι Μανιάτες και οι Κυθήριοι έδωσαν μάχη εναντίον των Τούρκων στη διάρκεια της πολιορκίας της Μονεμβασιάς το 1686 και της Μεθώνης το 1715. Οι Τούρκοι κυριάρχησαν μόλις τρία χρόνια στο νησί (1715-1718), οπότε και νικήθηκε ο τουρκικός στόλος και επανήλθε η ενετική κυριαρχία στα Κύθηρα.
Το 1797 οι Γάλλοι κατέλαβαν όλα τα Ιόνια νησιά και βεβαίως και τα Κύθηρα. Το 1798 βρέθηκαν υπό την κατοχή των Ρώσων και των Τούρκων. Το 1807 τα Ιόνια νησιά κατελήφθησαν και πάλι από τους Γάλλους, ενώ το 1809 οι Άγγλοι απέκτησαν και πάλι την κυριαρχία των Κυθήρων (και όλων των Επτανήσων).
Τέλος, ως γνωστόν, η οριστική ένωση των Επτανήσιων με την υπόλοιπη Ελλάδα έγινε το 1864, και η επέτειός της γιορτάζεται κάθε 21η Μαΐου.
Πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα επιδεικνύουν τα Κύθηρα όλο το χρόνο, η οποία βέβαια κορυφώνεται την καλοκαιρινή περίοδο.
Οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες του νησιού Κύθηρα δίνουν ραντεβού με καθιερωμένες από χρόνια εκδηλώσεις, όπως η Γιορτή Κρασιού στα Μητάτα, η Γιορτή της Βρύσης στα Βιαράδικα, η Γιορτή του Αβλέμονα ή τα Πανηγύρια του Καραβά και του Ποταμού, ακόμα και το παζάρι του Ποταμού (κάθε Κυριακή), που διοργανώνονται με κέφι και μεράκι από τους Κυθήριους.
Στα Κύθηρα επιπλέον, στο πλαίσιο του νεοσύστατου δήμου Κυθήρων, που εμφανίζει πλουσιότατη δραστηριότητα, συχνές είναι και οι συναυλίες που δίνουν γνωστοί καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς το νησί Κύθηρα είναι ένας ιδανικός τόπος για την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.
Στα Κύθηρα θα ήταν παράλειψη των επισκεπτών να μην θαυμάσουν από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα των Κυθήρων. Ανάμεσα στα αγγεία και τα αγάλματα, τις επιτύμβιες στήλες και τα νομίσματα, στέκεται περήφανος στο βάθρο του ο περίφημος Λέων των Κυθήρων, άγαλμα αρχαϊκής εποχής.
(Πηγή: hotelskythera.gr)