Σαλαμίνα! Ένα νησί γεμάτο ιστορία


Άρρηκτα δεμένη με την ιστορική ναυμαχία που πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο της το 480 π.X., η Σαλαμίνα, ευρέως γνωστή και ως Kούλουρη, είναι το μεγαλύτερο και πλησιέστερο στις ακτές της Aττικής νησί του Aργοσαρωνικού.

Γραφικά λιμανάκια, πευκόφυτες περιοχές, ήμεροι λόφοι με όμορφη θέα, σύγχρονες εξοχικές κατοικίες, νεοκλασικές βίλες, ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα αποτελούν ευχάριστες εκπλήξεις για όσους ανακαλύπτουν τη Σαλαμίνα, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μια σύντομη εξόρμηση, καθώς συνεχή δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν τα Παλούκια, κύριο λιμάνι του νησιού, με το Πέραμα.

Παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, καφέ μπαρ και νυχτερινά κέντρα καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών σε ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Πρωτεύουσα του νησιού, η σύγχρονη πόλη της Σαλαμίνας απλώνεται γύρω από το μυχό του ομώνυμου όρμου. Tα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία κατά μήκος της παραλιακής ζώνης συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση. Στο λιμάνι της πόλης δένουν πολυάριθμα αλιευτικά και σκάφη αναψυχής.

ΑιάντειοΝάτοΚανάκιαΚακή ΒίγλαΠεριστέριαΣελήνιαΑμπελάκιαΆγιος Γεώργιος,ΦανερωμένηΜπλε Λιμανάκι είναι ορισμένες μόνον από τις προτάσεις μας για ευχάριστες διαδρομές στη Σαλαμίνα, νησί που μπορείτε να το επισκεφθείτε ακόμη και αυθημερόν.
ΕΚΤΑΣΗ: 93,5 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 104 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 38.022
Άρρηκτα δεμένη με την ιστορική ναυμαχία που πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο της το 480 π.Χ., η Σαλαμίνα - γνωστή και ως Κούλουρη - είναι το μεγαλύτερο και πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής νησί του Αργοσαρωνικού. Γραφικά λιμανάκια, πευκόφυτες περιοχές, ήμεροι λόφοι με όμορφη θέα, σύγχρονες εξοχικές κατοικίες, νεοκλασικές βίλες, ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα αποτελούν ευχάριστες εκπλήξεις για όσους ανακαλύπτουν τη Σαλαμίνα. Παραδοσιακά μεζεδοπωλεία, ταβέρνες, καφέ μπαρ και νυχτερινά κέντρα καλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών σε ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση. Συνεχή δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν τα Παλούκια, κύριο λιμάνι του νησιού, με το Πέραμα. Επίσης, η Σαλαμίνα συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τις απέναντι ακτές της Νέας Περάμου Μεγάρων (φεριμπότ από την περιοχή της Φανερωμένης) και με τον Πειραιά (επιβατηγά πλοία από τα Παλούκια και το Καματερό, λιμάνι κοντά στα Παλούκια). Η ψηλότερη κορυφή του νησιού βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι (365 μ.).
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί οφείλει την ονομασία του στη Νύμφη Σαλαμίνα, κόρη του ποτάμιου θεού Ασωπού και μητέρα του βασιλιά Κυχρέα. Πατρίδα, μεταξύ άλλων, των ομηρικών ηρώων Αίαντα του Τελαμώνιου και Τεύκρου, καθώς και του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη, η Σαλαμίνα κατοικήθηκε από τους Νεολιθικούς Χρόνους. Οι ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή Κανάκια έφεραν στο φως εκτεταμένο μυκηναϊκό κέντρο, που υπήρξε η έδρα των Αιακιδών, του Αίαντα του Τελαμώνιου, του επιφανέστερου εκπροσώπου του ηγεμονικού οίκου της Σαλαμίνας. Κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους το νησί αποτέλεσε αντικείμενο έριδας ανάμεσα στα Mέγαρα και την Aθήνα, καταλήφθηκε δε τελικά από τους Αθηναίους τον 6ο αι. π.Χ. Η Σαλαμίνα παρέμεινε επί μακρόν υπό τον έλεγχο των Αθηναίων, γνωρίζοντας περιόδους ακμής και παρακμής. Tο σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορική διαδρομή της Σαλαμίνας υπήρξε, ασφαλώς, η φημισμένη ναυμαχία που έγινε στα νερά της το Σεπτέμβριο του 480 π.X., η οποία επιτάχυνε τον τερματισμό των Περσικών Πολέμων και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Δυτικού πολιτισμού. Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. το νησί περιήλθε στην κυριαρχία των Μακεδόνων. Τον 3ο αι. π.Χ. οι Αθηναίοι κατέλαβαν εκ νέου και λεηλάτησαν τη Σαλαμίνα, εγκατέστησαν δε σε αυτήν κληρούχους. Στους κατοπινούς αιώνες το νησί ακολούθησε την πορεία της ευρύτερης περιοχής. Έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και φιλοξένησε τις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου μετά τη μεταφορά του τελευταίου από τον Πόρο (1878).
(Πηγή:diakopes.in.gr)