Αλόννησος! Η φύση σε όλο της το μεγαλείο


Η Αλόννησος αποτελεί το απόλυτο σκηνικό για πραγματικά ήρεμες διακοπές. Είναι το πιο απομακρυσμένο νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων και το μοναδικό κατοικημένο στην κυρίως περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων, που δημιουργήθηκε το 1992. Αποτελεί καταφύγιο σπάνιων πτηνών και κυρίως της μεσογειακής φώκιας Monachus - Monachus.

Τα διάφορα χωριά, οι μοναδικές και ποικιλόμορφες παραλίες, οι ιστορία και οι δραστηριότητες που έχει στη διάθεσή του ο επισκέπτης σφραγίζουν μία από τις καλύτερες διακοπές που μπορεί να επιλέξει κάποιος. Γενικά, η Αλόννησος είναι ο κατάλληλος προορισμός για όσους ενδιαφέρονται για τον Φυσιολατρικό, καταδυτικό, θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και για τους νεόνυμφους. Πολλοί είναι εκείνοι, επίσης, που θα εκπλαγούν από το ενδιαφέρον που θα βρουν για την ομοιοπαθητική ιατρική.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης της Αλοννήσου είναι το γραφικό Πατητήρι, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, που πήρε το όνομά του από τα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία. Η Χώρα ή αλλιώς η Παλιά Αλόννησος, είναι ένα απολύτως όμορφο σημείο σε υψόμετρο, με μικρά καφενεία που έχουν θέα τις Σποράδες, ντόπια καταστήματα τέχνης και μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων, από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλλες. Προχωρώντας πιο μέσα στο νησί, θα έρθει σε επαφή με τις πευκόφυτες περιοχές στο νότιο μέρος της με περιπατητικά μονοπάτια και πανέμορφα τοπία, αλλά και παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Η Αλόννησος, γενικά, έχει να αναδείξει αμέτρητες πανέμορφες παραλίες, μικρά ερημόνησα μέσα σε καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον που οι κάτοικοί της με υπευθυνότητα προστατεύουν, καθώς και τοπικά προϊόντα και εδέσματα.

Ιδανική για τους εραστές της φύσης αλλά και για όσους δεν επιζητούν το πλήθος και τη φασαρία στις καλοκαιρινές διακοπές τους, η Αλόννησος, προσφέρει ήσυχη και ξεκούραστη διαμονή ενώ παράλληλα μπορεί να ικανοποιήσει και φυσιολατρικές απαιτήσεις του επισκέπτη καθώς προσφέρεται για πεζοπορίες και θαλάσσιες εξορμήσεις.

Τέλος, η Αλόννησος διαθέτει κάτι ξεχωριστό που την ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά: τον βυθό της. Εκατοντάδες ναυάγια, αρχαία και σύγχρονα, βρίσκονται στον θαλάσσιο πυθμένα τριγύρω από την Αλόννησο.
Το νησί κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Ίκος, ενώ Αλόννησο ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, πιθανόν το γειτονικό προς τα βόρεια νησί, της Κυρά-Παναγιάς. Κατά τους κλασικούς χρόνους, ο ελληνικός πολιτισμός έφτασε στα ύψη. Όλες οι ελληνικές περιοχές σφύζουν από οικονομική και πολιτιστική άνθηση. Το κρασί της, περιζήτητο στις μεγάλες αγορές, γίνεται κινητήριος μοχλός του εμπορίου, που φέρνει μεγάλη οικονομική ευμάρεια.

Η εποχή της χαλκοκρατίας, είναι απρόσιτη και αόριστη. Οι υποθέσεις για τη συγκεκριμένη εποχή είναι πολλές και κυρίως στρέφονται στο ερώτημα σχετικά με το ποιός λαός κατοίκησε αυτά τα νησιά από το 2.800-1000 π.Χ. Στην διάρκεια της αρχαϊκής εποχής, ο πολιτισμός με την αρχαϊκή εποχή αναπτύσσεται σε τεράστιο βαθμό και εξελίσσεται στον υπέροχο κλασσικό πολιτισμό.  Πιστεύεται ότι κάποια φυλή Πελασγών ζούσε στο νησί κατά την προϊστορική περίοδο, και ότι μπορεί να υπήρξαν Κρητικοί έποικοι εδώ κατά τη διάρκεια της Μινωικής εποχής.

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται στην Αλόννησο και κύριες εξαγωγές του νησιού ήταν το φημισμένο κρασί και το ελαιόλαδο. Σε πολλά σημεία της νοτιοανατολικής κυρίως πλευράς της νήσου, διαπιστώνεται η παρουσία ευρημάτων που χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική έως και τη Μεσολιθική εποχή. Στο τέλος των ελληνιστικών χρόνων φαίνεται ότι η Ίκος έχει περιπέσει σε μαρασμό. Ευρήματα στην περιοχή Κοκκινόκαστρο δείχνουν ότι υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα στο νησί πάνω από 100 000 χρόνια πριν.

Όπως και τα γειτονικά νησιά, η Αλόννησος καταχτήθηκε από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα, και τους Τούρκους τον 15ο αιώνα. Το 1830, η Αλόννησος απελευθερώθηκε. Η μεγάλη καταστροφή ήρθε το 1965 όταν ένας τρομερός σεισμός κλόνισε το νησί, και σχεδόν όλα τα κτίρια του καταστράφηκαν. Οι άνθρωποι, που είχαν ζήσει μέχρι τότε στο παλιό χωριό, μετακινηθήκαν στο Πατητήρι. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της φυσικής του ομορφιάς και της οικολογικής της ταυτότητας.
Η Αλόννησος (με παλαιότερη ονομασία Λιαδρόμια), βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική έκτασή του φθάνει τα 64,5 τ.χλμ. και το μήκος των ακτών του τα 67 περίπου χλμ. Υπάρχει μία κεντρική οδός η οποία διασχίζει το νησί κα μικρότεροι χωμάτινοι κυρίως δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες. Το νότιο τμήμα του νησιού είναι καλλιεργήσιμο και σε αυτό έχουν εγκατασταθεί και δραστηριοποιούνται οι κάτοικοι οι οποίοι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν στην πλειοψηφία αγρότες και ψαράδες.

Το βόρειο τμήμα είναι άγονο και βραχώδες, με διαφορετική γεωφυσική διαμόρφωση που σε πολλά σημεία δημιουργούν τοπίο εντυπωσιακά ειδυλλιακό. Το Παλιό Χωριό, που ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, το Πατητήρι το γραφικό της λιμανάκι που εξελίχθηκε στη σημερινή πρωτεύουσα και το παραλιακό χωριουδάκι Βότση συνθέτουν τον οικοδομικό της ιστό. Διοικητικά το νησί υπάγεται στην επαρχία Σκοπέλου του Νομού Μαγνησίας και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Χαλκίδας.

Η μορφολογία του εδάφους συνδυάζει εκτεταμένες λοφοσειρές και χαμηλούς ορεινούς όγκους όπου στα βόρεια του νησιού καταλήγουν σε απότομες ακτές. Αντίθετα, στα ανατολικά του νησιού σχηματίζονται μικρές επίπεδες πεδιάδες και το νότιο τμήμα καλύπτεται από πευκοδάση. Μαγευτική είναι επίσης και η βόρεια πλευρά στην οποία ο επισκέπτης θα βρει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρια, σχίνα και κουμαριές.

Ο πληθυσμός της Αλοννήσου, δεν ξεπερνά τους 3.000 μόνιμους κατοίκους  και οι κύριες ασχολίες αυτών είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία, ενώ ο τουρισμός παρουσιάζει άνθηση κατά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα η ίδρυση του ΕΘ.ΠΑ.Β.Σ. / Θαλάσσιου Πάρκου αναμένεται να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, προσφέροντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης με παράλληλη υποστήριξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Το νησί είναι αδιαμφησβήτητα ο πυρήνας του Πάρκου και υπόκειται σε αυστηρή  προστασία, όχι μόνο λόγω της προστασίας της μεσογειακής φώκιας, αλλά και των αρπακτικών που ζουν και αναπαράγονται στα γύρο μέρη του νησιού και της σπάνιας χλωρίδας με κυρίαρχα στοιχεία το πευκοδάσος, το πουρνάρι, τα φρύγανα, το σχίνο και τα χασμόφυτα.
Η Αλόννησος είναι ο κατάλληλος προορισμός για όσους ενδιαφέρονται για τον Φυσιολατρικό, καταδυτικό, θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και για τους νεόνυμφους. Πολλοί είναι εκείνοι, επίσης, που θα εκπλαγούν από το ενδιαφέρον που θα βρουν για την ομοιοπαθητική ιατρική. Τα αξιοθέατα λοιπόν είναι πολλά, φύση και επισκέψιμοι χώροι.

Η γραφική Χώρα της Αλοννήσου, είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Προσφέρει πανοραμική θέα προς το Αιγαίο πέλαγος ενώ τα πολύχρωμα πλακόστρωτα σοκάκια της προσφέρονται για βόλτες. Εξερευνώντας την Χώρα θα ανακαλύψει κανείς αρκετά αξιόλογα εκκλησάκια ενώ στο υψηλότερο σημείο υπάρχουν τα ερείπια το παλιού κάστρου. To Λαογραφικό Μουσείο, στο οποίο ο επισκέπτης θα βρει αντικείμενα από της καθημερινή ζωή των κατοίκων της Αλοννήσου των περασμένων αιώνων, καθώς και το Ιστορικό Μουσείο, όπου θα ανακαλύψει παραδοσιακά αντικείμενα, φορεσιές καθώς και συλλογή αρχαίων εργαλείων και στρατιωτικών όπλων, θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν στο πρόγραμμά του. Περιοχές επίσης ιδιαίτερης σημασίας και ομορφιάς είναι η Στενή Βάλα, ο Ρουσούμ Γιαλός, η Μηλιά - κατάφυτη τοποθεσία στην οποία εδρεύει η Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής, η Μαρπούντα, το Βύθισμα και η Βότση. Επειδή, τέλος, μπορεί όσο είστε στην Αλόννησο να μην δείτε φώκια από κοντά, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το Κέντρο Ενημέρωσης της MOm στο Πατητήρι. Εκεί θα βρείτε φωτογραφίες, βίντεο και ενημερωτικό υλικό για την Μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus.

Για την απόλαυση του εκκλησιαστικού τουρισμού, τα δύο μικρά ξωκλήσια των Αγ. Αναργύρων βρίσκονται ανάμεσα στους κόλπους Μεγάλης Άμμου και Τσουκαλιάς και πρόκειται για έναν μικρό θησαυρό της Βυζαντινής περιόδου που χτίστηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. Επίσης, οι  εκκλησιές  του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου  αποτελούν ακόμα ορισμένα αντιπροσωπευτικά δείγματα των Βυζαντινών χρόνων. Και το μοναστήρι όμως της Κυρά - Παναγιάς είναι ιδιαίτερο για το προσθέσει κανείς στις εξορμήσεις του.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, τέλος, είναι κάτι που θα σφραγίσει την επίσκεψή σας στο νησί. Σίγουρα δεν θα βρείτε ακριβώς αυτό που έχετε στο μυαλό σας, καθώς πρόκειται για μια τεράστια έκταση 2.200 τ.χλμ. στο βορειοανατολικό τμήμα των Σποράδων. Σκοπός του Πάρκου είναι να προστατευτεί η ιδιαίτερα πλούσια πανίδα της περιοχής που περιλαμβάνει πάνω από 300 είδη ψαριών, δελφινιών, φαλαινών, σπάνιων κοραλλιών, απειλούμενα είδη πουλιών και φυσικά την Μεσογειακή Φώκια Monachus Monachus. Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες.
Η Αλόννησος είναι ο κατάλληλος προορισμός για όσους ενδιαφέρονται για τον φυσιολατρικό, καταδυτικό, θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό περιπέτειας και για τους νεόνυμφους. Πολλοί είναι εκείνοι, επίσης, που θα εκπλαγούν από το ενδιαφέρον που θα βρουν για την ομοιοπαθητική ιατρική.

Μουσείο:
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αλοννήσου (ιδιωτικό, με την πρωτοβουλία των κ. Κωνσταντίνου και Αγγέλας Μαυρίκη) λειτουργεί από το 2001, βρίσκεται στο Πατητήρι και αποτελεί  σημείο αναφοράς για το νησί καθώς έχει διασώσει, προβάλει και αναδεικνύει την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου ανά τους αιώνες.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα  να θαυμάσει αρχαιοελληνικά  εκθέματα καθώς και όπλα ή αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν  σε πολεμικά πλοία και πειρατικά καράβια τον 16ο έως τον 18ο  αιώνα. Στον υπόγειο χώρο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο που διαθέτει παραδοσιακά αντικείμενα της Αλοννήσου. Από το ξυράφι του κουρέα και την τεράστια παλιά πρέσα του ελαιοτριβείου μέχρι τις παραδοσιακές φορεσιές, όλα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής νησιωτικής ζωής.

Εκκλησίες & μοναστήρια:
Δεκάδες εκκλησίες και αμέτρητα ξωκλήσια θα συναντήσει κανείς σε όλο το νησί. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία των ναών θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη, ενώ η θέα που επιφυλάσσουν τα ξωκλήσια ως ανταμοιβή σε όποιον τα επισκέπτεται, μαγεύει. Άλλωστε, «όταν ανάβεις κεράκι στο γαλήνιο  περιβάλλον της εκκλησίας μέσα στη θαυμαστή φύση της Αλοννήσου, μέσα σου πάντα θα νιώσεις ισορροπία» συνηθίζουν να λένε οι κάτοικοι των χωριών.

Οι  εκκλησιές  του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου  αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα ενώ το μοναστήρι της Κυρά - Παναγιάς συμπληρώνει την εμπειρία της θαλάσσιας εκδρομής. Τα δύο μικρά ξωκλήσια των Αγ. Αναργύρων που είναι ακριβώς χτισμένα στη άκρη του γκρεμού, υπόσχονται μοναδική θέα, ο Αγ Κωνσταντίνμος «βλέπει» περήφανα την Σκόπελο και από το  ξωκλήσι του Αη Γιώργη δίνεται η  εντύπωση πως μπορεί να πετάξει κανείς πέρα από την θάλασσα.

Φυσιολατρικός τουρισμός:
Το νησί και η πράσινη φύση με τα πεύκα και την άγρια βλάστηση υπόσχονται πολλές και ιδιαίτερες βόλτες με τα πόδια για κάθε επισκέπτη. Το λόφοι και τα μικρά βουνά, οι εκπληκτικές παραλίες, τα κρυσταλλένια νερά και η μαγευτική θέα γίνονται σύντροφοι για όσους αντέχουν μία πιο «αθλητική» περιήγηση στο νησί.

Σημεία και διαδρομές που αξίζει κανείς να δει είναι:
  • Η Παλιά Αλόννησος, τα Γιάλια, το ηλιοβασίλεμα στο βουνό του Καλόβουλου και τα παραδοσιακά χωριουδάκια.
  • Το Βαθύ το Ρέμα που αρχίζει από το Μεγάλο Χωράφι και τελειώνει στη Μεγάλη Άμμο.
  • Το συναρπαστικό φαράγγι του Καστανορέματος το οποίο κόβει κάθετα την βορειοανατολική πλευρά του νησιού και κατεβαίνει στην παραλία Στροβίλι.
  • Το Μεγάλο Χωράφι, το οποίο βρίσκετε σε 350 μέτρα υψόμετρο με υπέροχη θέα προς τη νοτιοανατολική ακτή.
  • Το Κουβούλι, το υψηλότερο σημείο στην Αλόννησο – στα 475 μέτρα και μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του ξεκινώντας από το Διάσελο.

Η φύση στην Αλόννησο, τέλος, χρωματίζει υπέροχα αυτές τις διαδρομές. Ανάλογα με την εποχή ο επισκέπτης θα δει την εντυπωσιακή χλωρίδα, με μεγάλη ποικιλία φυτών και βοτάνων, δέντρων και χαμόδεντρων. Χαρακτηριστικά και μοναδικά για τον τόπο είναι ο κρόκος και η ανεμώνη, η ξινήθρα, το μικρό φαναράκι, τα ρείκια, ο κότσκας, το αμμόχορτο, οι κνούκλες, οι κόκκινες παπαρούνες, τα κυκλάμινα, τα διάφορα είδη ορχιδέας και γλαδιόλου, η κουμαριά, η φούσκα, η χαμοπεύκη, ο σκίνος, το κιτρινόξυλο, το δασοαγιόκλημα, το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ρίγανη και άλλα πολλά.

Καταδυτικός τουρισμός:
Η θάλασσα της Αλοννήσου δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη.  Μαζί με τη βοήθεια και την προσοχή που έχει δοθεί για το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου, η χλωρίδα και η πανίδα εντυπωσιάζουν και αυτές με τη σειρά τους. Η προτίμηση εξάλλου που δείχνει η μεσογειακή φώκια Μονάχους - Μονάχους καθώς και τα άλλα σπάνια είδη του οικοσυστήματος των Β Σποράδων αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Από το 2011 το Θαλάσσιο Πάρκο είναι επισκέψιμο στους φίλους της κατάδυσης σε 14 σημεία, ενώ και η ελεγχόμενη αλιεία είναι μέσα σε αυτά που μπορεί κάποιος να απολαύσει κατά την επίσκεψή του στο νησί.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τέλος και όλες οι ιστορίες, οι μύθοι και οι θρύλοι για τα ναυάγια μεγάλης ιστορικής αξίας, άλλα του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ., άλλα βυζαντινά και πάει λέγοντας.

Τουρισμός περιπέτειας:
Η Αλόννησος έχει να προσφέρει για τους πιο τολμηρούς επισκέπτες της μεγάλη ποικιλία αθλητικών δραστηριοτήτων και extreme sports. Το κανό και το καγιάκ θεωρούνται τα δημοφιλέστερα sports που μπορεί να απολαύσει κανείς στη φύση και να εξερευνήσει το θαλάσσιο πάρκο. Επίσης, η πεζοπορία και η ποδηλασία  πραγματοποιούνται είτε μεμονωμένα, είτε σε οργανωμένες ομάδες, όπως και το ψάρεμα και οι θαλάσσιες εκδρομές. Η πεζοπορία συμπληρώνει κατάλληλα το πάζλ του τουρισμού περιπέτειας, ενώ τα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία και οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες παρέχουν πληροφορίες και ειδικά πακέτα.

Θρησκευτικός τουρισμός:
Ο θρησκευτικός τουρισμός εξελίσσεται όλο και περισσότερο και η Αλόννησος είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους προορισμούς για τους λάτρεις του είδους. Τα μικρά  ξωκλήσια είναι αυτά που κυρίως τραβάνε την προσοχή των επισκεπτών, καθώς εκτός από την ιστορία βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες με φανταστική θέα.

Τα δύο μικρά ξωκλήσια των Αγίων Αναργύρων είναι κτισμένα ακριβώς στην άκρη του γκρεμού που βλέπουν προς τη θάλασσα στην ΒΔ ακτή του νησιού και βρίσκονται μόλις τέσσερα  (4) χλμ από το Πατητήρι. Οι επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν τα τελευταία 500 μέτρα με τα πόδια, καθώς δεν φτάνει ο δρόμος για το αυτοκίνητο ως εκεί. Η διαδρομή είναι μοναδική μέσα από το πυκνό πευκοδάσος.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ένα άλλο μικρό διάσημο ξωκλήσι της Αλοννήσου. Είναι τοποθετημένο σε μία ρεματιά επίσης στη ΒΔ ακτή του νησιού, περίπου 12 χλμ από το Πατητήρι. Η περιοχή καλύπτεται από πυκνή βλάστηση με θάμνους και δέντρα ενώ υπάρχει πιθανότητα οι επισκέπτες να συναντήσουν και βοσκούς, κυρίως σε σημεία με θέα την Σκόπελο.

Μοναδικό για να το επισκεφτεί κανείς είναι και το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου, σε περίπου 350 μέτρα υψόμετρο, γύρω στα 10,5 χλμ από Πατητήρι. Οι επισκέπτες θα φτάσουν έως εκεί με το αυτοκίνητο, καθώς η άσφαλτος φτάνει ως την πόρτα του και υπάρχει και μεγάλος χώρος στάθμευσης. Από το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου η θέα προς την ΝΑ ακτή του νησιού είναι μοναδική.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η Κυρα-Παναγιά ή Πελαγονήσι που αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Βόρειων Σποράδων. Η πρόσβαση στην Κυρά Παναγιά μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος, σε ένα από τα δύο φυσικά λιμάνια που διαθέτει το νησί, τον Πλανήτη στα βόρεια και τον Άγιο Πέτρο στα νότια. ΝΑ του νησιού βρίσκεται το μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου, μετόχι της Μονής της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, που χτίστηκε το 16ο αιώνα. Είναι ένα τυπικό δείγμα μοναστηριού της μεταβυζαντινής περιόδου. Σήμερα, σώζονται από τις εγκαταστάσεις του το παλιό λιοτρίβι και ο παλιός ανεμόμυλος.

Οι εκκλησίες και τα γραφικά ξωκλήσια έχουν όμως ένα ακόμη δέλεαρ για τις επισκεφτεί κανείς. συνδυάζονται αρμονικά με το μοναδικό φυσικό τοπίο της Αλοννήσου και φτιάχνουν το καλύτερο σκηνικό για νεόνυμφους και ζευγάρια που επιθυμούν την ανανέωση των όρκων τους ή ακόμα και τον εορτασμό των επετείων τους. Οι οργανωμένες υποδομές του νησιού και η υποστήριξη από έμπειρους επαγγελματίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για… βίο ανθόσπαρτο!

Ομοιοπαθητική:
Η Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής βρίσκεται στην Αλόννησο από το 1995 και είναι το μόνο ίδρυμα παγκοσμίως το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την διδασκαλία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Ο σκοπός της Διεθνούς Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση σπουδαστών Ιατρικής, ιατρών, και άλλων ειδικοτήτων υγείας για να αποκτήσουν το δίπλωμα Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής σύμφωνα με τις αρχές του Dr Samuel Hahnemann. Οι επισκέπτες σίγουρα θα βρουν ενδιαφέρον το γεγονός πως κάθε χρόνο, τους θερινούς μήνες, γκρουπ ιατρών από διάφορες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Αγγλία, η Ρωσία, η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι Ινδίες, το Μεξικό και η Βραζιλία επισκέπτονται το νησί και εκπαιδεύονται.
Τα παραδοσιακά προϊόντα και εδέσματα της Αλοννήσου θα εκπλήξουν με την μοναδικότητα της γεύσης κάθε επισκέπτη. Οι τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως η περίφημη αλοννησιώτικη τυρόπιτα, η κακαβιά και τα ψητά σύκα με μέλι είναι μόνο η αρχή.

Για να γλυκαθείτε δοκιμάστε τα χαμαλιά, τα αμυγδαλωτά και την καρυδόπιτα Αλοννήσου. Η Αλόννησος προσφέρεται επίσης και για φρέσκο ψάρι. Δοκιμάστε την αστακομανέστρα (πιάτο ζυμαρικών με αστακό), τα γεμιστά καλαμάρια και τα διάφορα άλλα πιάτα που θα βρείτε με ποικιλία, με φρέσκο τόνο όπως τόνο με ζυμαρικά και τόνο στα κάρβουνα.
(Πηγή: www.touristorama.com)