Εύβοια! Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας

Πολύ κοντά στο νομό Αττικής, είναι το δεύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας και το τρίτο της ανατολικής Μεσογείου. Είναι, όμως, ένα κάπως «στεριανό» νησί, αφού δύο γέφυρες -η σύγχρονη καλωδιωτή και η παλαιότερη συρταρωτή- τη συνδέουν με τη Στερεά Ελλάδα. Ο νομός Εύβοιας (που περιλαμβάνει και το νησί της Σκύρου) συνορεύει με το νομό Βοιωτίας και βρέχεται Α και Ν από το Αιγαίο Πέλαγος, Β και ΒΔ από τον Παγασητικό και τον Μαλιακό κόλπο, ενώ Δ και ΝΔ από τον βόρειο και το νότιο Ευβοϊκό κόλπο. 
Διαθέτει υπέροχες παραλίεςπυκνά πευκοδάση- ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα-ευχάριστο  κλίμα, διάσημαμνημεία, πολλές ιαματικές πηγές και καλό φαγητό. Για το λόγο αυτό αποτελεί δημοφιλή και κοντινό προορισμό για τους Αθηναίους. Έχει έκταση 3.580 τ.χλμ., μήκος ακτών 680 χλμ. και πληθυσμό 220.000 κατοίκους.
Πολυάριθμα ευρήματα σε διάφορα σημεία (Ιστιαία, Κήρινθος, Ψαχνά, Αμάρυνθος, Αρτάκη, Κάρυστος κ.α.) μαρτυρούν ότι η Εύβοια κατοικείται ήδη από τους παλαιολιθικούς χρόνους. Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έχουν ανασκαφεί και από την εποχή του χαλκού. Στο Λευκαντί του Βασιλικού και στη Μάνικα της Χαλκίδας εντοπίστηκαν απομεινάρια της πρωτοελλαδικής περιόδου, ενώ από τουςΩρεούς και το Αλιβέρι υπάρχουν ευρήματα της μεσοελλαδικής περιόδου. 
Τέλος, σε διάφορες περιοχές της Χαλκίδας έχουν δει το φως τάφοι και λείψανα της υστεροελλαδικής ή μυκηναϊκής περιόδου. Αρχαίες πόλεις της Εύβοιας δημιούργησαν σπουδαίες αποικίες στη Μεσόγειο (Χαλκιδική, Μικρά Ασία, Κάτω Ιταλία), ενώ στα κλασικά χρόνια η Ερέτρια ήταν από τις ισχυρότερες ελληνικές πόλεις.
 Στα βυζαντινά χρόνια, η Εύβοια υπαγόταν στο Θέμα της Ελλάδας και γνώρισε μεγάλη ακμή. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων, ακόμα και μετά την άφιξη του Καποδίστρια, και μόνο με φιρμάνι της 13ης Ιουνίου 1830 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. 
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Νέα Αρτάκη και τη Νέα Λάμψακο, καθώς και σε προσφυγικούς συνοικισμούς στη Χαλκίδα και την Αμάρυνθο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η Εύβοια βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς, ενώ έντονη ήταν η αντιστασιακή δράση των κατοίκων της.
(Πηγή: www.visitgreece.gr)