Πετραδάκι, πετραδάκι για τα σένα το 'χτιζα

Το χώμα είναι ένα φυσικό υλικό το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλο τον πλανήτη και έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κτιρίων από τις απαρχές του πολιτισμού.  Ακόμα και στις μέρες μας, το εν δεύτερο του πληθυσμού της γης διαμένει σε σπίτια από χώμα, στις αναπτυσσόμενες μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους.  Έχει αποδειχθεί αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι τεράστιες ανάγκες για στέγαση στις αναπτυσσόμενες χώρες, με βιομηχανικά υλικά όπως τούβλα, σκυρόδεμα και ατσάλι, αλλά ούτε και με βιομηχανικές τεχνικές κατασκευής.  Έτσι το χώμα είναι είναι το πιο σημαντικό οικοδομικό υλικό.
Μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά συναντάται σε διάφορες μορφές σε κατασκευές κατοικιών αλλά και μεγαλύτερων κτιρίων στην αρχαία Μεσοποταμία, την Αίγυπτο, το Μεξικό και την Ινδία. Οι διάφορες τεχνικές που αναπτύχθηκαν, εξελίχθηκαν δίνοντας έργα αρχιτεκτονικής υψηλής αξίας.
Στις μέρες μας λόγω κυρίως της οικολογικής ευαισθητοποίησης, οι κατασκευές από χώμα αναβιώνουν επιζητούνται λύσεις μη ενεργειοβόρες, που να ανταποκρίνονται σε σύγχρονες απαιτήσεις.  Το χώμα αναδεικνύεται το ιδανικό οικοδομικό υλικό.  Σταδιακά οι τεχνικές του διαδίδονται, υιοθετούνται και πλέον τα κτίρια σχεδιάζονται και από αρχιτέκτονες.  Οι κατασκευές από χώμα είναι κατεξοχήν η λαϊκή ανώνυμη αρχιτεκτονική όλης της γης.  Η πιο γνωστή μορφή του χώματος ως οικοδομικού υλικού είναι η ωμή πλίνθος.  Η πλίνθος είναι γνωστή στην Ελλάδα από την αρχαιότητα.

(Πηγή:www.greekarchitects.gr)
(Φωτό: 1950-1960)