Μακαρόνια Ήλιος


Η Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’ ιδρύθηκε το 1932  στην Ελευσίνα και το 1934 μεταφέρθηκε στο κέντρο της Αθήνας σε ιδιόκτητο εργοστάσιο, στην οδό Γιατράκου στο Μεταξουργείο, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ. 

Το 1937 πέρασε στην ομόρρυθμη εταιρεία των αδελφών Α. Σακκαλή. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σταμάτησε την παραγωγή των προϊόντων της. Μετά το τέλος του εισήγαγε νέα αυτόματα μηχανήματα και έβαλε τις αρχές της παράδοσης που εκφράστηκε με το σύνθημα ‘ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ’.

Το 1974 η εταιρεία εκσυγχρονίζεται και μεταφέρεται σε νέο κτίριο στο 11ο χλμ της Εθν. Οδού Αθηνών-Λαμίας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. 

Το 1982 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία συνεχίζοντας την καθιερωμένη παράδοσή της για εκλεκτής ποιότητας προϊόντα. 

Το έτος 1995 ολόκληρο το πακέτο των μετοχών αγοράζεται από τον αλευροβιομήχανο κ.  Παναγιώτη Σπ. Δάκο και η επωνυμία τροποποιήθηκε σε ‘ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΗΛΙΟΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠ. ΔΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Ζ.Τ.’.

Η νέα διοίκηση πιστή και αυτή στο δόγμα της άριστης ποιότητας των παραγομένων ζυμαρικών και για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής και διεθνούς αγοράς, έκανε τα επόμενα χρόνια σημαντικές μαζικές επενδύσεις.

Η εταιρεία είναι αμιγώς Ελληνική και το Διοικητικό της συμβούλιο αποτελείται από 6 μέλη.

Τα πρώτα ζυμαρικά της εταιρείας ονομάζονται ‘SANTÉ’. Μετά το τέλος  του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κυκλοφορούν τα ζυμαρικά ‘ΗΛΙΟΣ’, που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Το 1971 εξαγοράζεται η Ροδίτικη Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ROSOL’ και η Βιομηχανία Ζυμαρικών ‘ΗΛΙΟΣ’ παράγει πλέον και διανέμει  τα προϊόντα της, που έχουν μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου.

Το 1973 η εταιρεία  καινοτόμησε κυκλοφορώντας τα ‘ΗΛΙΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ’, με τα πετυχημένα μέχρι και σήμερα προϊόντα ’Χρυσή Σπαγετίνη’ και ‘Χρυσή Μανέστρα’.
Το 1981, τα πρώτα ελληνικά ζυμαρικά ‘Ολικής Αλέσεως ΗΛΙΟΣ’ είναι πραγματικότητα. Μια πολύ πρωτοποριακή σειρά προϊόντων για τη Ελλάδα της εποχής εκείνης σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην εγχώρια αγορά, ιδιαίτερα όμως στις αγορές του εξωτερικού

Επίσης, το 1990 η εταιρεία κυκλοφορεί τα ‘SAN ANTONIO’, μια νέα επιτυχημένη σειρά προϊόντων, και το 1992 το καταπληκτικό SPAGHETTI ESPRESSI ‘ΗΛΙΟΣ’ που βράζει σε μόλις δύο λεπτά, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

(Πηγή: www.heliospasta.gr)