Ξυραφάκια ΑΣΤΟΡ

Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία θεωρείται από τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού επιχειρείν και στηρίζει έμπρακτα την ελληνική οικονομία τόσο με την παραγωγή προϊόντων, όσο και με την απασχόληση εκατοντάδων εργαζομένων. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι 7 στα 10 ξυραφάκια BIC παγκοσμίως είναι ελληνικής κατασκευής. Ηκαινοτομία είναι στο DNA της εταιρείας δεδομένου ότι τα τελευταία οχτώ χρόνια έχει κατοχυρώσει περισσότερες από 40 ελληνικές πατέντες, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι Έλληνες εργάζονται σκληρά και μεθοδικά.
Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε το 1952 από την οικογένεια Πολίτη, η οποία εξειδικευόταν στην παραγωγή ξυριστικών λεπίδεων δύο αιχμών. Η ξυριστική λεπίδα δύο αιχμών, ASTOR και η ιδιαίτερα ανταγωνιστική της τιμή ήταν εκείνα που συνέβαλαν στην καθιέρωση της ΒΙΟΛΕΞ στην αγορά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 η ASTOR είχε ήδη ξεπεράσει κορυφαίες διεθνείς εταιρίες και ήταν η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα. Το 1973 ήταν ορόσημο για την οικογένεια Πολίτη, καθώς ο Σουηδός μηχανικός Kenneth Gyllerstrom, σχεδίασε και παρήγαγε στο Περιστέρι το πρώτο απορριπτόμενο ξυριστικό μιας χρήσεως στον κόσμο. Ήταν μια κατασκευή που άλλαξε τα δεδομένα στον κόσμο των ξυραφιών. 
Οι στρατηγικές συνεργασίες ήταν το επόμενο βήμα, με τον Αναστάσιο Πολίτη να συνάπτει συμφωνία με τον Γαλλίκο όμιλο BIC, το όνομα του οποίου ήταν επίσης συνδεδεμένο με την καινοτομία, καθώς είχε κάνει μία αντίστοιχη επανάσταση με το στυλό μιας χρήσεως. Ένα χρόνο αργότερα η οικογενειακή επιχείρηση μετονομάζεται σε BIC VIOLEX και παράγει αρχικά για την ελληνική αγορά το πρωτοποριακό ξυριστικό μιας χρήσεως.
Το 1975 η BIC VIOLEX γίνεται μύθος και η πατέντα της τίθεται σε διεθνή κυκλοφορία. Τα εργοστάσια παραγωγής ξυριστικών λεπίδων σε Γαλλία, Βραζιλία και Αμερική δεν άργησαν να έρθουν και μέχρι και σήμερα κατασκευάζουν εκατομμύρια ξυραφάκια, τα οποία διοχετεύονται στις αγορές του εξωτερικού. Τελευταίος σταθμός για την οικογένεια Πολίτη ήταν το 1999, όταν η BIC VIOLEX εξαγοράστηκε από τον όμιλο BIC χωρίς, ωστόσο, η εξαγορά να στερεί από την επιχείρηση την ελληνικότητά της. Μέχρι και σήμερα διοικείται παγκοσμίως από Έλληνες και η παραγωγή είναι εγχώρια, καθιστώντας το ξυραφάκι BIC ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν.
(Πηγή: www.fortunegreece.com)