Λευκάδα! Το νησί των ποιητών*


Το πανέμορφο νησί της Λευκάδας ανήκει στο 
σύμπλεγμα των Επτανήσων και αποτελεί το τέταρτο σε έκταση νησί του Ιονίου. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αιτωλοακαρνανία, με την οποία και ενώνεται μέσω του Πορθμού του Δρεπάνου. Εξαιτίας αυτής της ιδιομορφίας της η Λευκάδα αποκαλείται και   «στεριανό νησί» , με την οδική της πρόσβαση να την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Ολόκληρο το νησί αποτελεί ένα φυσικό αξιοθέατο, με τη φύση να βρίσκεται σε πλήρη πανδαισία και σε απόλυτη αρμονία με το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Στη Λευκάδα θα συναντήσετε πλήθος μαγευτικών παραλιών με γαλαζοπράσινα νερά, λευκή αμμουδιά και χρώματα τόσο έντονα που ο επισκέπτης νιώθει ότι βρήκε τον παράδεισο στη γη. Άλλωστε στη Λευκάδα βρίσκεται η διάσημη παραλία Πόρτο Κατσίκι που εδώ και πολλά χρόνια ψηφίζεται από διεθνή τουριστικά περιοδικά ως μία από τις καλύτερες παραλές ολόκληρης της Μεσογείου.

Η Λευκάδα, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, έχει πλούσιο πολιτισμό με πλήθος ηθών και παραδόσεων τα οποία κρύβουν την ποικιλόμορφη ιστορία του νησιού που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος (ΦΕΛ), έχει συνδράμει στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, συμμετέχοντας σε σπουδαία ιστορικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896. Επίσης, στη Λευκάδα, κάθε καλοκαίρι, λαμβάνει χώρα το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ από το 1962 μέχρι και σήμερα, με την συμμετοχή καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο.

Η Λευκάδα αποτελεί έναν αξιοζήλευτο προορισμό και για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Σε διάφορα σημεία του νησιού υπάρχουν παραλίες που ενδείκνυνται για τέτοιες δραστηριότητες.  Στον κόλπο της Βασιλικής, στην παραλία Πόντι εκατοντάδες αθλητές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να επιδείξουν τις δυνατότητές τους στο άθλημα της ιστιοσανίδας με Φεστιβάλ Σερφ και όχι μόνο. Στο νησί υπάρχουν παραλίες που συγκαταλέγονται στις δέκα καλύτερες του κόσμου για τέτοιου είδους extreme sports. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει το νησί είναι οι καταδύσεις, το παραπέντε, το θαλάσσιο σκι, η ιστιοπλοΐα, η ποδηλασία και η ιππασία.

Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί μεγάλο ατού για το νησί και την τουριστική του ανάπτυξη, με παραθαλάσσιους οικισμούς αλλά και ορεινά χωριά, τα οποία περιμένουν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Οι ορεινοί του όγκοι συνίστανται σε σημαντικούς βιοτόπους που εξυπηρετούν στην ανάπτυξη σπάνιων μορφών πανίδας και χλωρίδας. Επιπρόσθετα, στη Λευκάδα μπορεί κανείς να δει πλήθος πηγών, σπηλαίων και καταρρακτών που απλά προσθέτουν τις τελικές πινελιές σε έναν πανέμορφο καμβά χρωμάτων και εικόνων. Σα να ξεπήδησε από τον πίνακα κάποιου διάσημου ζωγράφου, το νησί κυριαρχεί στο Ιόνιο και περιμένει αγέρωχο να καταπλήξει κάθε επισκέπτη.

Στην ομορφιά της Λευκάδας δεν μπόρεσε να αντισταθεί ούτε ο έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος το 1963 αγόρασε το Σκορπιό, μια μικρή νησίδα, απέναντι από το κοσμοπολίτικο Νυδρί. Από τότε, το νησί απέκτησε παγκόσμια φήμη, με πλήθος προσωπικοτήτων, όπως η Μαρία Κάλλας και μέλη της οικογένειας Κέννεντυ, να επισκέπτονται τη Λευκάδα κάθε χρόνο.

(Πηγή: www.lefkada-tours.gr)

*Ιμπρεσιονιστικό ντκιμαντέρ για το νησί του Βαλαωρίτη και του Σικελιανού. (Σύμφωνα με το μύθο, η Σαπφώ αυτοκτόνησε από ένα βράχο του ακρωτηρίου της Λευκάδας). Η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη και το πρώτο ελληνικό λυρικό ντοκιμαντέρ.