Νίσυρος! Το νησί του ηφαιστείου και της χαλάρωσης.


Τα Δωδεκάνησα αποτελούν νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου που βρίσκεται κοντά στα μικρασιατικά παράλια. Κατά την αρχαιότητα ονομάζονται και Νότιες Σποράδες – σε αντιδιαστολή με τις Βόρειες Σποράδες και τις Κυκλάδες. Ανάμεσα στα Δωδεκάνησα, που περιλαμβάνουν μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος αλλά και μικρά όπως η Σύμη και η Χάλκη, ιδιαίτερη θέση κατέχει η Νίσυρος, λόγω του ηφαιστείου της. Η Νίσυρος βρίσκεται ανάμεσα σε Κω, Τήλο και Αστυπάλαια. Το νησί είναι στην ουσία ένα ηφαίστειο, το σχήμα του είναι σχεδόν σφαιρικό, ενώ στη μέση βρίσκεται ο ηφαιστειακός κώνος. Η Νίσυρος αποτελεί κομμάτι του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, που περιλαμβάνει επίσης 
τη Σαντορίνη τη Μήλο και τα Μέθανα.


Το λιμάνι της Νισύρου που βρίσκεται στο Μανδράκι συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τον Πειραιά, ενώ το ταξίδι διαρκεί περίπου 11 ώρες. Συνδέεται επίσης με συχνότερα δρομολόγια με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα μέσω τοπικής ναυτιλιακής εταιρείας, αλλά και με τα μικρασιατικά παράλια. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να μεταβεί στην Κω (ακτοπλοϊκώς ή αεροπορικώς) και να πάρει τα τουριστικά καραβάκια που έχουν καθημερινά δρομολόγια από Κω – Καρδάμαινα προς Μανδράκι ή το φέρι Παναγιά Σπηλιανή που παίρνει και αυτοκίνητα. Το κόστος της μίας διαδρομής είναι περίπου 7-8 ευρώ.
Η Νίσυρος δεν είναι μεγάλο νησί. Εντούτοις, για να πάει κανείς στις λοιπές παραλίες, πλην αυτές που είναι κοντά στο Μανδράκι, αλλά και στο ηφαίστειο, χρειάζεται μεταφορικό μέσο. Από το Μανδράκι μπορεί κανείς να νοικιάσει αυτοκίνητο, μηχανάκι, γουρούνα ή ποδήλατο. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να γυρίσει κανείς όλο το νησί δε χρειάζεται πάνω από 6-7 λίτρα βενζίνης. Παρεμπιπτόντως στο νησί η τιμή της βενζίνης είναι ιδιαίτερα τσιμπημένη.

Το νησί διαθέτει και λεωφορεία, το πρόγραμμά τους όμως είναι πολύ κακό και δεν βολεύει ιδιαίτερα τον επισκέπτη. Τα δρομολόγια είναι περιορισμένα, ξεκινούν αρκετά νωρίς και ολοκληρώνονται εξίσου νωρίς. Αυτό γίνεται πιθανότατα γιατί τις υπόλοιπες ώρες τα λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από και προς το ηφαίστειο για τους τουρίστες που έρχονται ημερήσια εκδρομή από την Κω. Ομολογουμένως, καθημερινά εκατοντάδες ξένοι, κυρίως, τουρίστες, έρχονται από την Κω με τα τουριστικά καραβάκια, πάνε βόλτα στο ηφαίστειο και κάνουν βόλτες στο Μανδράκι. Στο νησί υπάρχουν και 2 ταξί, αλλά είναι λίγο δυσεύρετα, οπότε αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, κανονίστε το εγκαίρως. Τέλος, το νησί διαθέτει αρκετές περιπατητικές – πεζοπορικές διαδρομές και μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας.
Τα περισσότερα καταλύματα του νησιού είναι στην πρωτεύουσα, το Μανδράκι. Είναι το πιο βολικό μέρος για να μένει κανείς, καθώς τα περισσότερα καταστήματα, εστιατόρια, καφέ κτλ αλλά και το λιμάνι βρίσκονται εκεί. Καταλύματα υπάρχουν και στους άλλους οικισμούς του νησιού, ενώ η παραλία Παχιά Άμμος προτιμάται από κόσμο που κάνει ελεύθερο κάμπινγκ.
Η Νίσυρος δεν διαθέτει πολλές παραλίες. Οι πιο κοντινές στο Μανδράκι είναι η παραλία Χοχλάκοι (κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιανής) η οποία είναι προσβάσιμη με μονοπάτι, η παραλία του Αγίου Σάββα μέσα στον οικισμό και τα Λουτρά που απέχουν περίπου 1,5 χιλιόμετρο. Άλλες παραλίες είναι στους Πάλους όπου έχει και bar στην παραλία, στις Λυές, κάτω από την Παναγιά Κυρά και η γνωστή παραλία της Παχιάς Άμμου, η οποία απέχει περίπου 10′ από Μανδράκι με αυτοκίνητο, ενώ ακολουθεί περίπου 10-15′ καλό μονοπάτι – μόνο με τα πόδια. Κοντά στην Παχιά Άμμο βρίσκεται μία ταβέρνα, με καλό φαγητό και τιμές για όσους προτιμήσουν το ελεύθερο κάμπινγκ. Από την άλλη πλευρά του νησιού, συμπαθητική είναι η παραλία στο Αυλάκι, κάτω από το χωριό Νικειά, η οποία έχει μαύρα, ηφαιστειακά βράχια. Φυσικά υπάρχουν αρκετές παραλίες (ή μάλλον μικροί όρμοι) σε όλη την έκταση του νησιού, οπότε αν βρείτε κάποια που σας αρέσει, σταματάτε και βουτάτε. Μεγάλο μέρος της ακτογραμμής του νησιού δεν είναι προσβάσιμο από ξηρά, αλλά μπορεί κανείς να επισκεφτεί απομονωμένες παραλίες αν διαθέτει κάποιο σκάφος.
Το κυριότερο αξιοθέατο του νησιού είναι το ηφαίστειο. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι επισκέψιμο. Προτιμήστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, καθώς η ζέστη είναι αρκετή, ενώ έτσι θα αποφύγετε και τους τουρίστες που έρχονται μαζικά με τα λεωφορεία από Κω. Η είσοδος είναι 2 ευρώ. Φροντίστε να φοράτε κλειστά παπούτσια, καθώς σε ορισμένα σημεία υπάρχουν τρύπες όπου αναβλύζει ζεστό νερό ενώ σε άλλα σημεία βγαίνει θειάφι – γι αυτό και η αντίστοιχη μυρωδιά. Το θέαμα πάντως είναι εντυπωσιακό, καθώς κανείς κατεβαίνει πραγματικά στον κρατήρα με την ονομασία Στέφανος του ηφαιστείου. Εκτός από τον κρατήρα Στέφανος, υπάρχουν άλλοι 3-4 για τους οποίους απαιτείται μικρή και εύκολη ανάβαση. Δείτε τον σχετικό χάρτη που θα σας δώσουν μαζί με το εισιτήριο εισόδου. Ο ένας από τους μικρότερους κρατήρες λέγεται Πολυβώτης, από το όνομα του μυθικού Γίγαντα, τον οποίο καταπλάκωσε ο Ποσειδώνας κατά τη Γιγαντομαχία με ένα κομμάτι που έκοψε από το νησί της Κω. Από το κομμάτι αυτό προέκυψε η Νίσυρος, κατά την μυθολογία πάντα. Στο χώρο υπάρχει και αναψυκτήριο για να δροσιστείτε από την έντονη ζέστη.
(Πηγή: www.blogtravels.gr)