Αίγινα! Το νησί με τα φυστίκια


Πρώτη Κυριακή της άνοιξης, λοιπόν, θα πάρουμε το πλοίο για το νησί της κόρης του Ασωπού, την Αίγινα. Κατά τη μυθολογία, ο βασιλιάς των θεών Δίας ερωτεύτηκε την ωραιότερη από τις είκοσι κόρες του θεού Ασωπού, την Αίγινα. Την απήγαγε και την μετέφερε στο νησί Οινώνη.

Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό, και το νησί πήρε το όνομα της Αίγινας. Ο Δίας έκανε βασιλιά τον Αιακό και, όπως λέει ο μύθος, μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους για να αποκτήσει υπηκόους. Γι’ αυτόν τον λόγο οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες. Σύμφωνα με μιαν άλλη εκδοχή, ο Δίας μεταμόρφωσε την Αίγινα σε νησί και τον εαυτό του σε βράχο.

Η Αίγινα, που είναι σαν να βγαίνει τώρα από τον μύθο, αυτήν την εποχή είναι πανέμορφη. Το φυσικό περιβάλλον με τις φιστικιές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ελαιώνας της με τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα σε ένα θαυμάσιο οροπέδιο κρυμμένο στην καρδιά της, οι πανέμορφες παραλίες, πολλές πευκόφυτες, τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα αλλά και οι πολλές προτάσεις για διασκέδαση και ευχάριστες δραστηριότητες κάνουν την Αίγινα πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας και, μάλιστα, όλον τον χρόνο.

Θα συναντήσετε όμορφα χωριά και γραφικές περιοχές, ερημικές αλλά και κοσμοπολίτικες παραλίες, φυσικά μονοπάτια και προτάσεις για εναλλακτικό τουρισμό.

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αίγινας και είναι από τα πιο γνωστά χωριά της. Συνδυάζει αρμονικά τη γραφικότητα με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, ενώ η παραλία της είναι από τις ομορφότερες του νησιού. Προσφέρει πολλές προτάσεις διασκέδασης και διαμονής.

Η Βαγία βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Αίγινας και είναι ένα γραφικό ψαροχώρι, περιτριγυρισμένο από πεύκα.

Ο Μαραθώνας είναι ένα ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική πλευρά της Αίγινας, σχεδόν αανάμεσα στην πόλη της Αίγινας και στο χωριό Πέρδικα.

Ο Μεσαγρός είναι ορεινό παραδοσιακό χωριό και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Καθώς είναι χτισμένο σε υψόμετρο προσφέρει πανοραμική θέα, ενώ βρίσκεται επίσης και πολύ κοντά στον ναό της Αφαίας Αθηνάς.

Η Πέρδικα είναι ένα γραφικό και πανέμορφο χωριό, χτισμένο στο νοτιοδυτικό άκρο της Αίγινας, απέναντι από το νησάκι Μονή. Εχει ιδιαίτερα όμορφο περιβάλλον και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η Σουβάλα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αίγινας και είναι το δεύτερο λιμάνι της. Το συγκεκριμένο λιμάνι είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια και η αρχαία πόλη της Σουβάλας ήταν πολύ ανεπτυγμένη.

Για τους φυσιολάτρες οδοιπόρους και οικολόγους που θα ήθελαν να γνωρίσουν το άλλο πρόσωπο της Αίγινας υπάρχουν τα δάση, οι παραδοσιακοί ορεινοί οικισμοί Παχειοράχη και Ανιτσαίο, και η πανέμορφη περιοχή του Ορους με τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ελλάνιου Δία.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου φιλοξενούνται οι αρχαιολογικοί θησαυροί του νησιού, με ιδιαίτερη έμφαση στα αιγινίτικα πιθάρια των μεσοελλαδικών χρόνων

- Το Μουσείο Καπράλου όπου στεγάζεται το εργαστήρι του σπουδαίου γλύπτη Χρήστου Καπράλου. Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου του.

- Τον δωρικό ναό της Αφαίας Αθηνάς, χτισμένο με ντόπιο ασβεστόλιθο που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Βρίσκεται μέσα σε πευκοδάσος πάνω σε ύψωμα που δεσπόζει στο τοπίο, 4χλμ. από την Αγία Μαρίνα, 6χλμ. από τη Βαγία και 13χλμ. από τη Σουβάλα.

- Το σπίτι του Ροδάκη στον Μεσαγρό, το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 1880. Στην περιοχή του Κάβου στον Μεσαγρό βρέθηκε προϊστορικός οικισμός ενώ στην κορυφή του λόφου σώζονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου.

- Το κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων και πουλιών μετά το χωριό Παχιά Ράχη και πριν από το χωριό Ανιτσαίο. Περιθάλπει άγρια ζώα και πουλιά τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται στο φυσικό περιβάλλον τους.

- Αξίζει να κάνετε τη βόλτα με το αμαξάκι στην πόλη της Αίγινας κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

ΜΕ ΠΛΟΙΟ: Η Αίγινα συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά με τακτικά δρομολόγια πλοίων, ιπτάμενων δελφινιών και μικρών πλοιαρίων, ενώ έχει τακτική επικοινωνία και με τα υπόλοιπα νησιά του Σαρωνικού, Αγκίστρι, Πόρο, Μέθανα, Υδρα καθώς και με την Ερμιόνη και την Επίδαυρο, στην Πελοπόννησο.

ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ: Μόλις φτάσετε στην πόλη της Αίγινας, κατευθυνθείτε νότια και ακολουθήστε την παραθαλάσσια διαδρομή που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας. Η απόσταση των 9χλμ. είναι βατή. Εάν αντέχουν τα πόδια σας, μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το ορεινό χωριό Σφεντούρι με την καταπληκτική θέα.
Ιστορία
Το νησί, μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις κατά την αρχαιότητα, έγινε ο τόπος όπου κόπηκε το πρώτο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό κερματόμορφο νόμισμα, η "χελώνη" (περίπου 650 π.Χ.). Κέντρο καλών τεχνών και γλυπτικής, ίδρυσε το Αιγινήτειο Εργαστήριο που ήταν περίφημο τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ.
Στην Επανάσταση συνέβαλε δυναμικά, ενώ το 1828 ο Καποδίστριας εγκατέστησε εδώ την έδρα της κυβέρνηση της Νεότερης Ελλάδας. Τα απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού και η κληρονομιά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά, προσδίδουν στην Αίγινα έναν μοναδικό χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι προσωπικότητες όπως Κώστας Βάρναλης, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Μόραλης, ο Νικολάου, ο Χρήστος Καπράλος κ.α έζησαν και δημιούργησαν στο νησί. Σήμερα, η πόλη της με τα νεοκλασικά και ιστορικά κτήρια πλαισιώνει το γραφικό λιμάνι που εύκολα μπορεί να γίνει η αφετηρία για να γνωρίσει κανείς τις όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές, τα παραδοσιακά χωριά και αλλά και τοποθεσίες εξαιρετικού ενδιαφέροντος όπως το Όρος με τα ερείπια του Ελλανίου Διός.

Η Αίγινα σήμερα
Χαρακτηριστικό του νησιού τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτήρια γύρω από το λιμάνι.Αμαξάκια περνούν μπροστά από τα αμέτρητα καφέ της παραλιακής, ενώ θα ξεκινήσουμε την γνωριμία με το νησί με μια βόλτα στον μόλο όπου στέκει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, βόρεια του λιμανιού. Με το που φτάνουμε, δεκάδες πωλητές μας υποδέχονται αραδιάζοντας σε πάγκους βαζάκια με γλυκό και σακούλες με φιστίκι. Με τα πόδια ή με ποδήλατο θα γυρίσουμε την πρωτεύουσα που γοητεύει με τα αρχοντικά κτήρια με τους γέρικους φοίνικες, μάρτυρες της παλιάς αίγλης και του πλούτου του νησιού όταν η Αίγινα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους (1828-1829).

Αξιοθέατα
Μπορείτε να δείτε και να επισκεφθείτε σημαντικά αξιοθέατα από την αρχαιότητα αλλά και την σύγχρονη Ελλάδα.
  • το Κυβερνείο του Καποδίστρια
  • το Εϋνάρδειο Κεντρικό Σχολείο για την εκπαίδευση δασκάλων όπου δίδαξαν σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων.
  • το Ορφανοτροφείο του 1830 που στέγασε τα ορφανά του αγώνα.
  • το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. 22637). Στο ίδιο σημείο έχουν ανακαλυφθεί 12 επάλληλοι οικισμοί από την νεολιθική εποχή μέχρι τους ιστορικούς χρόνους.
  • το Εθνικό Τυπογραφείο, τη Σχολή Ευελπίδων, την Εθνική Τράπεζα και το Ωδείο.
  • τον εντυπωσιακό κοκκινωπό Πύργο Μάρκελλου (1802), σήμα κατατεθέν του νησιού, που χρησιμοποιήθηκε από την Αντικυβερνητική Επιτροπή και στα χρόνια του Καποδίστρια για τη στέγαση του Δημοσίου Ταμείου και του Φρουραρχείου.
  • τη μητροπολιτική εκκλησία του Αγίου Διονυσίου με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, όπου ορκίστηκε ο Καποδίστριας και οι πρώτοι Βουλευτές.
  • τα ερείπια του δωρικού Ναού του Δελφίνιου Απόλλωνα, κοντά στο λιμάνι. Εδώ βρίσκεται η Κολώνα, η μοναδική αρχαϊκή κολώνα που στέκει από τον ναό του 6ου π.Χ. αιώνα.
  • τα αρχοντικά όπως τα σπίτια του Χαρίλαου και Σπυρίδωνα Τρικούπη, του Κανάρη και του Κουντουριώτη
  • το Μουσείο Καπράλου όπου έζησε και δημιούργησε ο γλύπτης και ζωγράφος Χρήστος Καπράλος
  • τον πύργο Ζαΐμη και το σπίτι όπου έμεινε ο Νίκος Καζαντζάκης στα Πλακάκια
  • τον περίπτερο Ναό της Αφαίας Αθηνάς στην Αγία Μαρίνα. Το σημαντικότερο μνημείο του νησιού. Χτισμένος το 500 π.Χ. από αιγινήτικο πωρόλιθο εντυπωσιάζει με την καλοδιατηρημένο δωρικό του στιλ αφού σώζονται 24 από τους 34 κίονες του περιστυλίου. Κάποτε είχε εξαιρετικά γλυπτά που τώρα βρίσκονται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Θα τον βρούμε στην κορυφή ενός λόφου μέσα στα πεύκα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο με τους ναούς του Παρθενώνα και Ποσειδώνα στο Σούνιο.
  • το εντυπωσιακό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας - Αγίου Νεκταρίου, κοντά στην Παλαιοχώρα, με τον τάφο και τα λείψανα του Αγίου. Η εκκλησία του είναι μια από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων.
  • τον πύργο του Μοναστηριού της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας (1600),  δεξιά του Αγίου Νεκταρίου, του οποίου η αρχιτεκτονική θυμίζει εκείνη των μοναστηριών του Άθω.
  • το Σπίτι του Ροδάκη, ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα λαϊκής αιγινήτικης αρχιτεκτονικής στην περιοχή του Μεσαγρού.
Η Παλαιοχώρα
Στην ενδοχώρα του νησιού σώζεται η Παλαιοχώρα, η Αίγινα των βυζαντινών χρόνων (800-1800 μ.Χ.).  Εγκαταλελειμμένη από τον 19ο αιώνα, ανακαινίζονται τώρα οι ιστορικές εκκλησίες της. Γνωστή σαν νησιωτικός Μυστράς, αφού κάποτε είχε 365 εκκλησίες σύμφωνα με την παράδοση, έζησε πειρατικές επιδρομές και πολλά δεινά από τον Μπαρμπαρόσα το 1537. Στις τριάντα έξι εκκλησίες του μεσαιωνικού οικισμού που σώζονται σήμερα θα θαυμάσετε τοιχογραφίες από όλες τις περιόδους της Βυζαντινής αγιογραφίας.
Από την Παλαιοχώρα οι πεζοπόροι μπορούν να ακολουθήσουν τα πετρόχτιστα μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά της Αίγινας, ενώ κατεβαίνοντας προς τα παράλια θα συναντήσετε το λιμάνι της Σουβάλας με τις γνωστές ιαματικές πηγές.

Εκδρομές
Όσοι αγαπούν τη φύση και το περπάτημα θα βρουν πολλά ενδιαφέροντα να κάνουν και να δουν στην Αίγινα. Η πυκνή βλάστηση, τα παραδοσιακά ορεινά χωριά όπως η Παχειοράχη και το Αντιτσαίου, το οικολογικό νησάκι απέναντι από την Πέρδικα, οι πανέμορφες πλαγιές του Όρους όπου στέκουν τα ερείπια του ναού του Ελλανίου Διός και το οροπέδιο στην ενδοχώρα με το μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας, προσφέρονται για αξέχαστες περιηγήσεις.

Παραλίες και βόλτες
Στα περίχωρα θα έχετε την ευκαιρία να κολυμπήσετε στον Παλαιόπυργο, τον Άγιο Βασίλειο , την Αιγινήτισσα  και τα Πλακάκια. Εννέα χιλιόμετρα νότια, καλαμιές, ευκάλυπτοι, πεύκα και φιστικιές σας συνοδεύουν μέχρι τη γραφική Πέρδικα που κερδίζει τις εντυπώσεις. Πέρα από τα ασβεστωμένα σοκάκια και το έντονα νησιώτικο χρώμα, διαθέτει όμορφη ακρογιαλιά και ψαροταβέρνες που σερβίρουν δίπλα στην παραλία. Από το λιμανάκι της θα πάρετε το καΐκι για το ακατοίκητο νησί της Μονής όπου ζουν αγριοκάτσικα κρι-κρι, παγόνια, ζαρκάδια και πόνυ. Από την Πέρδικα ο παραλιακός δρόμος φτάνει στην παραλία του Μαραθώνα απέναντι από τις γκριζωπές βουνοκορφές της Πελοποννήσου.

Αγία Μαρίνα
Δεκαέξι χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα θα συναντήσουμε την τουριστική Αγία Μαρίνα με την απέραντη αμμουδιά της, που βρέχεται από ρηχά νερά και σκιάζεται από πεύκα.

Προϊόντα
Δοκιμάστε τα φημισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο φρεσκοκαβουρντισμένα φιστίκια Αιγίνης αλλά και τα γλυκά που φτιάχνονται με φιστίκι όπως γλυκό του κουταλιού, μέλι με φιστίκι και υποβρύχιο φιστίκι. Υπέροχα είναι και τααμυγδαλωτά του νησιού.
Επίσης, η Αίγινα φημίζεται επίσης για την αγγειοπλαστική και περιοχές όπως ο Μεσαγρός βγάζουν καταπληκτικά κομμάτια. 

Παραδοσιακό Φαγητό
Το φαγητό βασίζεται κυρίως στα ψάρια όπως κατσούλες και γλανιούς και στα θαλασσινά που σερβίρονται στα περισσότερα στέκια της Αίγινας και περισσότερο σε παραθαλάσσια χωριά όπως η Πέρδικα.
ΔιαμονήΣτις Αίγινα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες τα οποία ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες και γούστα. 

Εκδηλώσεις
  • Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ
  • Φεστιβάλ Θεάτρου
  • η Γιορτή της Φιστικιάς ( Aegina Fistiki Fest ) το Σεπτέμβριο
  • Εκδηλώσεις γύρω από τον χώρο του φωταγωγημένου Ναού της Αφαίας
  • Πανηγύρι στη Μονή της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας τον Δεκαπενταύγουστο και στις 9 Νοεμβρίου προσκύνημα στον Άγιο Νεκτάριο. Τέλος, στις 3 Σεπτεμβρίου οι πολιτιστικοί σύλλογοι αναβιώνουν το τοπικό έθιμο της κηδείας του Λειδινού στο χωριό της Κυψέλης, 3 χιλιόμετρα από την Αίγινα.
  • (Πηγή: www.madata.gr)