Πάτμος! Το νησί της Αποκάλυψης



Έκταση: 34 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Πληθυσμός: 2.993, σύμφωνα με την απογραφή του 2001
Μέγιστο μήκος: περίπου 25 χιλιόμετρα
Μήκος ακτογραμμών: 63 χιλιόμετρα
Το τοπίο χαρακτηρίζεται από άγονους λόφους, τους οποίους διαδέχονται μικρές πεδιάδες. Η ακτογραμμή του νησιού διαμορφώνεται από δεκάδες προεξοχές που με τη σειρά τους σχηματίζουν αμέτρητους γραφικούς κόλπους και λιμανάκια. Η Πάτμος είναι γνωστή ως τα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ως το «Νησί της Αποκάλυψης», καθώς εδώ ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το 95 μ.Χ. το βιβλίο της Αποκάλυψης, το τελευταίο βιβλίο της Νέας Διαθήκης. Το νησί συνδυάζει ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον και ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, βορειοδυτικά της Λέρου και νοτιοδυτικά της Σάμου. Από τον Πειραιά απέχει 158 ναυτικά μίλια.
 Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, ένας μεσαιωνικός οικισμός με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, που εκτείνεται γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Αποτελεί την καρδιά της Πάτμου, προσελκύοντας επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Από το λιμάνι απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα. Τα σπίτια και τα αρχοντικά της χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα και μετά, προσδίδοντας στον οικισμό μια χαρακτηριστική ατμόσφαιρα, και για το λόγο αυτό θεωρείται ως μια από τις ακριβότερες περιοχές της Ευρώπης στην αγορά κατοικίας. Στη Χώρα θα βρείτε πολλά γραφικά εστιατόρια, καφενεία, μαγαζάκια και μικρά παντοπωλεία.
 Η Σκάλα είναι το λιμάνι και ο μεγαλύτερος οικισμός της Πάτμου. Εδώ βρίσκονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες όπως επίσης και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα του νησιού. Διαθέτει πολλά τουριστικά καταλύματα, που βρίσκονται είτε στο ήσυχο, πίσω μέρος της Σκάλας είτε κατά μήκος της παραλίας. Ο οικισμός είναι γεμάτος ζωή νύχτα και μέρα. Από εδώ ξεκινάνε σε καθημερινή βάση καραβάκια για τις παραλίες του νησιού ή για τα κοντινά νησάκια.

Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από το λιμάνι, βρίσκεται ο Γροικός. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και ήσυχο ψαροχώρι με ωραία παραλία και μαγαζάκια πάνω στο κύμα. Είναι χτισμένο στον ομώνυμο μαγευτικό κόλπο. Μνημείο της περιοχής θεωρείται ο μυστηριώδης βράχος «Καλικατσού», στον οποίο έμεναν ερημίτες για πολλούς αιώνες. Απέναντι από τον κόλπο βρίσκεται το Τραγονήσι, που κατοικείται μόνο από κατσίκια και τους βοσκούς τους. 
Σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τη Σκάλα βρίσκεται ο Κάμπος, ένας αγροτικός οικισμός, χτισμένος σε μια αμμώδη παραλία. Χωρίζεται στον Άνω Κάμπο, με τη γραφική πλατεία, την εκκλησία και τις ταβέρνες, και τον Κάτω Κάμπο με την παραλία.

Παραδείγματα Πατμιακής αρχιτεκτονικής θα δείτε στους οικισμούς Σκάλα και Χώρα. Η τυπική αρχιτεκτονική του νησιού παραπέμπει στην κυκλαδίτικη. Χαρακτηρίζεται από κυβόσχημα σπίτια, με κύριο δομικό υλικό την πέτρα και το ξύλο, με ταράτσες ή κεραμοσκεπές και χρωματιστά πορτοπαράθυρα. Στενά σοκάκια στρωμένα με βότσαλο περικλείουν τα σπίτια.

Η περιοχή του ιστορικού κέντρου της Χώρας, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το σπήλαιο της Αποκάλυψης εμπεριέχονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η Χώρα αποτελεί μια από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που εξελίσσεται ασταμάτητα από τον 12οαιώνα. Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όπως και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ελληνικού θρησκευτικού κέντρου προσκυνήματος και παράλληλα έχουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Επίσης, και τα δύο τιμούν τη μνήμη της περιοχής όπου ο Άγιος Ιωάννης έγραψε δύο από τα ιερότερα χριστιανικά έργα, το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη.