Ιθάκη! Το μυθικό νησί του Οδυσσέα


Η ξακουστή στα πέρατα της γης και στα βάθη των αιώνων Ιθάκη, είναι το νησί του προορισμού, το νησί του Νόστου, το νησί της πατρίδας και της αγάπης προς αυτή. Ήδη από την αρχαιότητα, μέσω των ποιημάτων του Ομήρου, η Ιθάκη γίνεται σύμβολο και σαν προορισμός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη και βαθύτερη έννοια από το ποίημα του Καβάφη.
Είναι νησί μικρό, καταπράσινο, το «σμαράγδι» του Ιονίου Πελάγους, με βοτσαλωτές, ολόλευκες παραλίες και τυρκουάζ, μοναδικά νερά στις δαντελωτές ακτές της.
Η Ιθάκη αποτελεί έναν ενιαίο Δήμο, τον Δήμο Ιθάκης, με πρωτεύουσα την πόλη της Ιθάκης, που λέγεται και Βαθύ, και βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Ανήκει στην περιφέρεια Ιονίων νήσων και είναι το δεύτερο μικρότερο από τα Επτάνησα (λίγο μεγαλύτερη από τους Παξούς). Εκκλησιαστικά ανήκει στην Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης. Ο μόνιμος πληθυσμός της Ιθάκης ανέρχεται στους 3.231 κατοίκους (απογραφή 2011).
Τα γραφικά χωριουδάκια θα σας κερδίσουν με την απλότητα και την αυθεντικότητά τους, ενώ το Βαθύ, χτισμένο γύρω από έναν φυσικό κόλπο, είναι από τις πιο γραφικές, πολύχρωμες και γαλήνιες, μικρές νησιωτικές πολιτείες της Ελλάδας. Το νησάκι Λαζαρέτο, στη μέση του κόλπου δίνει μια έξτρα πινελιά μοναδικότητας στο πανέμορφο τοπίο.
Το νησί χωρίζεται στα δύο, με μια στενή λωρίδα γης να συνδέει το νότιο με το βόρειο τμήμα του. Νότια βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ιθάκης, η ομώνυμη μικρή πόλη. Άλλο ένα από τα χωριά της Ιθάκης βρίσκεται στο νότο, το Περαχώρι, είναι και το πολυπληθέστερο, ενώ στο βόρειο τμήμα του νησιού θα συναντήσετε έξι ακόμα χωριά.
Το όρος Νήριτο είναι το ψηλότερο βουνό της Ιθάκης, με ψηλότερη κορυφή τα 806 μέτρα. Το βουνό βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και είναι ακριβώς απέναντι από το λιμάνι στο Βαθύ– στην κορυφή του χαμηλότερου από την κορυφή λόφου βρίσκεται το Μοναστήρι των Καθαρών.
Αν και νησάκι μικρό, κάθε γωνιά της Ιθάκης κρύβει τις δικές του ομορφιές και σας περιμένει να την εξερευνήσετε.
(Πηγή: greece.terrabook.com)