Πόρος! Ο γόης των νησιών


Βενετία ή Βόσπορος; Ο Πόρος είναι μαγευτικός και τόσο προσιτός. Μια ώρα από τον Πειραιά, το διαμάντι του Αργοσαρωνικού, σας περιμένει για να σας αποπλανήσει.
Από όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ο Πόρος αποτελεί το νησί που προίκισε απλόχερα η φύση. Από τη μία, η αύρα, το πράσινο, οι πανέμορφοι κολπίσκοι, η ψευδαίσθηση της… λίμνης, και η περικύκλωση από τους λόφους της Καλαυρίας  και τα βουνά της Πελοποννήσου.  Από την άλλη ο ανθρώπινος παράγοντας. Η αρχοντιά, η αρχιτεκτονική, η χωροταξία, ο γραφικός χαρακτήρας.
Ιδανικός για θαλάσσιο τουρισμό, ο Πόρος είναι ένας παράδεισος.  Ρωτήστε τους ντόπιους αν δεν μας πιστεύετε. Κάθε ώρα της ημέρας, κρύβει και τα δικά της μυστικά, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του νησιού, και σας περιμένουν για να τα ανακαλύψετε.
Μέσα από αυτό το αφιέρωμα στο όμορφο νησάκι, θα επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Πόρου.  Να σας φέρουμε κοντά σε όλα αυτά που απλόχερα σας χαρίζονται, πέρα από τα στενά τουριστικά όρια του πολύβουου λιμανιού. Γιατί ο Πόρος, μπορεί να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Αυτό, που για πολλούς είναι η γαλήνη και  η ηρεμία, για άλλους είναι η ευτυχία, για μερικούς η ανεμελιά κι ο έρωτας, ενώ για κάποιους άλλους είναι  η έμπνευση και η δημιουργία.

Ταξίδι προς το όνειρο…
Όταν κάποιος μπαίνει  στο δελφίνι για να ταξιδέψει στον Πόρο για πρώτη φορά, δυσκολεύεται να αντιληφτεί πόσα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μία ώρα.  Ο διάπλους στο Σαρωνικό, μέχρι το καταπράσινο… διαμάντι, περνάει από δυο -τρεις βραχονησίδες, την επιβλητική και απότομη, ανατολική πλευρά της Αίγινας και το ηφαίστειο των Μεθάνων. Το ταξίδι προς το όνειρο καταλήγει όταν το πλοίο μπαίνει στο «πέρασμα» από το Μπογάζι και αντικρίζεις την αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη, με το Ρολόι να δεσπόζει.
Πεύκα φουντωτά σαν να βγήκαν μόλις από το κομμωτήριο, κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. Μπροστά τους ξετυλίγεται μια μακριά δαντέλα με σπιτάκια που σκαρφαλώνουν στο βράχο. Απέναντι, ο Γαλατάς, κι αυτός σαν μια παιδική ζωγραφιά κάτω από τις επιβλητικές Αδέρες. Κι ο ήλιος σαν λιωμένη γρανίτα τρέχει μέσα στα νερά. «Η είσοδος του πλοίου στον Πόρο σού δίνει την εντύπωση βαθέος ονείρου…» έχει γράψει κάποτε ο Χένρι Μίλερ. Κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα.
Άλλος ένας τρόπος να έρθετε στον Πόρο, είναι με το αυτοκίνητο σας. Ο τελικός προορισμός απέχει 2,5 περίπου ώρες.  Το ταξίδι από την Αθήνα προς το Γαλατά, είναι σαν ένα μάθημα πατριδογνωσίας με θέμα την ιστορία και την Ελληνική ύπαιθρο. «Από εδώ τα Μέγαρα, μπροστά μας η Κόρινθος, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, το Σοφικό, η Επίδαυρος και φτάνουμε στην Τροιζηνία». Στο ταξίδι από τη στεριά, σταθερά στο αριστερό μας χέρι ο Σαρωνικός.  Το ταξίδι προς το όνειρο όμως παραμένει το ίδιο. Οι μυρωδιές μοναχά διαφέρουν. Άλλοτε το ιώδιο της θάλασσας και άλλοτε το θυμάρι, το ρετσίνι και οι μυρωδιές του δάσους και των αγρών. Ο τελικός προορισμός, στέκει για χιλιάδες χρόνια εκεί. Πράσινος, όμορφος, προσιτός και φιλόξενος.
Ο Πόρος της έμπνευσης και της δημιουργίας
Ο Πόρος αγαπήθηκε από καλλιτέχνες, ποιητές και λογοτέχνες. Η φυσική ομορφιά του νησιού και των απέναντι ακτών της Πελοποννήσου, αποτέλεσαν έμπνευση, για τους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων που πέρασαν και έζησαν στο νησί.
Ο Κώστας Παρθένης ερωτεύτηκε τον Πόρο. Μαγεύτηκε από την «Κοιμωμένη», φιλοτέχνησε το Μητροπολιτικό Ναό του νησιού, τον Αγ. Γεώργιο και ζωγράφισε τον διάσημο πίνακα του,  «Ευαγγελισμό» στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.
Η Βίλα Γαλήνη, στο δρόμο προς το Νεώριο, είναι το διαχρονικό κατάλυμα της πλειοψηφίας των προσωπικοτήτων, που έζησαν και δημιούργησαν στο νησί.  Όμως όπου και να κοιτάξεις στον Πόρο, θα βρεις κάτι που να έχει σημαδέψει τη νεότερη ιστορία, της τέχνης, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου.
Ο Σεφέρης περνούσε εδώ τα καλοκαίρια του, εδώ έγραψε την «Κίχλη». Σ’ αυτή την παραλία έγραψε το «Περιγιάλι». Προς τα κει, κολυμπούσε ο Μίλερ. «Στους έρημους γιαλούς της Καλαυρίας» έγραψε ο Ρίτσος το ποίημα για τον Πόρο. Εδώ αγκαλιάστηκε ο Χορν με τη Σανσόν, κάπου εκεί έκανε κι ο Βέγγος τον γόη, σε εκείνο το χωματόδρομο κατέβαινε η Βουγιουκλάκη τραγουδώντας τον «Γαϊδαράκο».

Οι Ποριώτες
Οι κάτοικοι του Πόρου, είναι άνθρωποι εργατικοί, «ζεστοί» και φιλόξενοι. Είναι πολύ κοινωνικοί και έχουν έντονη την αίσθηση του χιούμορ. Λατρεύουν το νησί τους και από την εμπειρία με τον τουρισμό, έχουν μάθει να ζουν με τον επισκέπτη. Το χιούμορ των ποριωτών, φαίνεται από τον τρόπο που προσφωνούν ο ένας τον άλλο. Τα παρατσούκλια των ποριωτών είναι παροιμιώδη. Αν έχετε παλιούς φίλους από το νησί και θελήσετε να τους αναζητήσετε, καλό θα είναι να γνωρίζετε και το παρατσούκλι τους (αν έχουν), γιατί αλλιώς μπορεί να μη βγάλετε άκρη.

Παραλίες
Όλες οι παραλίες του Πόρου, βρίσκονται στην καταπράσινη Καλαυρία. Η πιο βολική και κοντινή, στην πόλη, είναι τοΚανάλι. Μια οργανωμένη παραλία με αμμουδιά και με δύο ταβερνάκια – beach bar.
Ακολουθώντας το δρόμο προς το Μοναστήρι, θα βρείτε τις δημοφιλείς παραλίες της ανατολικής πλευράς της Καλαυρίας. Το Ασκέλι θα μπορούσε να θεωρείται το τουριστικό κέντρο του νησιού με δεκάδες καταλύματα, μαγαζιά και εστιατόρια. Για φαγητό, προτείνουμε το «Πανόραμα», το «Askeli» και την πιτσαρία «Ευρυάλη». Για σνακ και καφέ , βρείτε το μικρό καφέ «Odyssey». Το Ασκέλι, είναι ιδανικό για θαλάσσια σπορ, ποδήλατο και περπάτημα και είναι η μεγαλύτερη παραλία του Πόρου, με πεντακάθαρα νερά και πολύ κόσμο. Προσπερνώντας το Ασκέλι, θα βρείτε την υπέροχη παραλία του Μοναστηριού. Οργανωμένη παραλία με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά.
Στη δυτική πλευρά του νησιού, αφού διασχίσετε την Πέρλια και  κάνετε στάση για ουζάκι στον Άσπρο Γάτο, θα θαυμάσετε  την ιστορική Βίλα Γαλήνη,  θα συναντήσετε την παραλία του Μικρού Νεωρίου. Ένα όμορφο περιγιάλι με θέα τα βουνά της Τροιζηνίας. Ακολουθούν τα Κοχύλια (παλιά λεγόταν Καλυψώ), μια μικρή ρομαντική, οργανωμένη παραλία στη σκιά των πεύκων.
Το Μεγάλο Νεώριο είναι ίσως η πιο ρομαντική περιοχή του νησιού. Με  τα ήρεμα νερά του και τα παραδοσιακά ταβερνάκια του,  όπως αυτά του «Παύλου», του «Μουρτζούκου» και του «Πέτρου». Πιο κάτω, το Λιμανάκι της Αγάπης, είναι ένας μικρός όρμος με καταπράσινα νερά, που πνίγεται στο πεύκο. Συνεχίζοντας, θα βρείτε την παραλία του Ρώσικου Ναύσταθμου, με τα ιστορικά ερείπια της ρωσικής ναυτικής βάσης του 19ου αιώνα, με μυστηριακή ατμόσφαιρα και θέα το θρυλικό Δασκαλειό.
Τέλος, στα «βάθη» της Καλαυρίας, στο βόριο μέρος του νησιού, κοντά στη Φούσα, 15 λεπτά με το αυτοκίνητο, θα βρείτε την παραδεισένια παραλία της Βαγιονιάς. Έναν ονειρικό όρμο με οργανωμένη παραλία που θα σας μαγέψει.
Τι θα δείτε και τι θα κάνετε
Οι λάτρεις της περιπέτειας θα λατρέψουν τις δυνατότητες για σπορ και εξερευνήσεις που προσφέρει το νησί. Εκτός από την περιπλάνηση του παραδοσιακού ιστού της πόλης, από τα σοκάκια, μονοπάτια που διασχίζουν τις πευκόφυτες πλαγιές των λόφων, ιδανικά για πεζοπορία αλλά και mountain bike, σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε, με έπαθλο την εκπληκτική θέα στο Σαρωνικό από τις κορυφές τους.
  • Μία διαδρομή που συνιστάται ανεπιφύλακτα είναι η διάσχιση της κορυφογραμμής της Σφαιρίας, στο εκκλησάκι των Αγ. Αναργύρων.
  • Αξίζει  να περιπλανηθείτε στο περίφημο Λεμονοδάσος, το οποίο αριθμεί περισσότερα από 40.000 δέντρα που, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, στολίζονται από λευκά άνθη, προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα και πλημμυρίζοντας με το μοναδικό τους άρωμα ολόκληρη την περιοχή. Δυστυχώς το Λεμονοδάσος δεν έχει εκμεταλλευτεί τουριστικά, ωστόσο η διαδρομή και η θέα θα σας αποζημιώσουν.
  • Στα βορειοανατολικά του νησιού μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ.
  • Επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και φημίζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες που λέγεται πως διαθέτει το νερό της πηγής που βρίσκεται κοντά στην είσοδό του.
  • Σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από το Γαλατά βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Τροιζήνας, πατρίδας του Θησέα, καθώς και το περίφημο Διαβολογέφυρο, μια κατάφυτη χαράδρα, γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, η οποία διασχίζεται από ένα μικρό ποτάμι που δημιουργεί σε κάποια σημεία καταγάλανες λίμνες, και όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το ιερό της Νυμφίας Αφροδίτης.
  • Δοκιμάστε τα αμυγδαλωτά του Πόρου.
  • (Πηγή: www.porosnews.gr)